Home » 2011 Duitsland F » [4] Volkstuintjes.

[4] Volkstuintjes.

Archief

Kalender van berichten

juli 2011
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Weblogstatistieken

 • 77.720 hits

S

Donderdag 7 juli 2011. Fietsen met broer Bert in Duitsland van Berlijn naar Nederland. Vandaag van Stassfurt naar Thale, 79 km. Tot en met vandaag 396 km

Het onweer dat we verwachtten kwam gisterenavond en vannacht toch niet. Wel regende het een deel van de nacht.

Wij fietsen een tijdje op zulk soort wegen, dat wil zeggen op de asfaltstrook langs het karrenpad. De laaghangende takken tikken soms tegen onze fietshelmen.

Net als de vorige dagen zien we weer veel grote volkstuincomplexen. Deze stammen uit de DDR-tijd, toen veel flatbewoners om financiële redenen hun eigen groenten verbouwden. Nu staan er soms ook luxe huisjes op en er bloeien ook bloemen.

De bewegwijzering is vandaag slechter dan de vorige dagen. Er ontbreken bordjes en in het beste geval zijn ze alleen omgebogen. Sabotage, vandalisme of kattenkwaad? Ik houd het op het laatste.

Voorbij Gatersleben rijden we verkeerd en komen in Nachterstedt uit. Vandaar maken de aansluiting met de route bij Hoym. In deze plaats zijn enkele oude gebouwen, die vroeger deel uitmaakten van een landgoed opgeknapt en doen nu dienst als verpleeghuis voor bejaarden.

Ook Ballenstedt heeft enkele mooi gerestaureerde grote gebouwen in het centrum. We zitten nu op de rand van de Harz. Dat is te merken. Zo nu en dan moeten we behoorlijk terugschakelen en ons omhoog werken. Gelukkig zijn er ook stukken waar we met grote vaart naar beneden gaan.

Vóór Gernrode zijn ze met de bospaden bezig. Daarom moeten we flink inhouden bij het naar beneden gaan om niet op de plaat te gaan.

In Thale schrijven we ons in voor een nacht in de jeugdherberg. Hij is niet zo luxe als die van Dessau, maar daar staat tegenover dat hij goedkoper is. De omgeving is hier erg mooi. Er zijn grote rotswanden en een snel stromende rivier, een gezellige stad en veel bossen in de omgeving.

De bekendste plek van Thale is het heksendansplein. Het was van oorsprong een cultplaats waar de heidense gebruiken van de Saksen werd gevierd. Later werd er opvoeringen uitgevoerd door in witte gewaden geklede gestalten met zwarte gezichten en bezems. Dit was de plaats waar de duivel werd uitgedreven. Ze vieren dit nog ieder jaar op de eerste mei.

 


3 reacties

 1. Dick schreef:

  Piet, ik dacht niet aan jou toen ik schreef. ‘Je zult toch moeten werken’. Ik weet dat jij het heeeel graag doet.

 2. Piet schreef:

  Ja, ik was weer lekker aan het werk en nog wel tot half zes ;( . Maar goed het paasweekeinde is het ook prachtig om te fietsen. Net nog naar Zandvoort gefietst.

 3. josust schreef:

  Nog nooit gezien een paddestoel met een
  doorsnede van 35 cm. Geweldig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: