Home » 2012 Diversen » Open dag Noord/Zuidlijn

Open dag Noord/Zuidlijn

Archief

Kalender van berichten

juni 2012
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Weblogstatistieken

  • 78.715 hits

Zaterdag 2 juni 2012.

Centraal station

Noord/Zuidlijn bij het CS

 

De Noord/Zuidlijn is een 9,5 km lange metrolijn in aanbouw. Al jaren wordt er in Amsterdam gewerkt aan deze lijn. Volgens het huidige plan is de metrolijn in 2017 klaar, maar het kan best nog iets langer duren. Vandaag is het Open dag van de bouw, dus ook Open dag van de Noord/Zuidlijn. Wij bezoeken vandaag drie stations in aanbouw, te weten CS, Rokin en Vijzelgracht.

CS Amsterdam

Noord/Zuidlijn, CS

 

We komen met de trein. Daarom beginnen we bij het Centraal Station. De oude metrolijn van CS naar Amsterdam-Zuidoost is al aangesloten op het in aanbouw zijnde Centraal Station van de Noord/Zuidlijn. We dalen af met een provisorische trap en bereiken het ruwe nieuwe stationgedeelte, de bouwput, en komen daarna ook op een verdieping die wellicht ooit aangesloten wordt op een metro naar het Noorderpark (toekomstmuziek) en gaan daarna weer met een trap omhoog.  Even later staan we weer buiten en lopen richting De Dam.

Rokin

Noord/Zuidlijn, Rokin

 

Bij station Rokin is het stevigere koek. Hier moeten we een flink aantal trappen omlaag om zo’n 30 meter onder het wegdek terecht te komen. De bouwers zijn bezig met het maken van een aansluiting met de geboorde tunnels naar het Damrak.

Rokin

Noord/Zuidlijn, Station Rokin

 

Ook wordt hier een parkeergarage van vijf verdiepingen gemaakt en een fietsenstalling. Dat van die parkeergarage en de fietsenstalling zie je nog niet.

Station Vijzelgracht. Hier krijgen we eerst een lekker ijsje van de bouwondernemer om daarna weer zo’n 30 meter af te dalen. Het is inmiddels aardig druk en de trap gemaakt van stellingelementen wiebelt zo nu en dan aardig. Goed de leuning vasthouden, goed kijken waar je loopt en niet te veel nadenken. In dit station is de 83 meter lange boor Molly te zien. In de folder van de open dag staat dat het vandaag de eerste en de laatste dag is dat we een boormachine live op een open dag kunnen aanschouwen. 

We lunchen bij een pannenkoekenhuisje op het Weteringplantsoen en gaan daarna via de Weteringschans en de Leidsegracht terug richting Amsterdam Centraal. Het was weer een gezellig uitje.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: