Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » Schagen [J-24]

Schagen [J-24]

Archief

Kalender van berichten

november 2012
M D W D V Z Z
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Weblogstatistieken

 • 78.087 hits

Vrijdag 30 november 2012.

De zon staat nog laag en schijnt over het betrekkelijk brede water van Hooge Oude Veer bij Anna Paulowna. Het is heel weinig graden boven nul en op de sloten liggen dunne laagjes ijs. Een oude man laat zijn  hondje uit op de Knees Kade. Hij fietst, het mormel loopt. De hond blaft naar ons en de man zegt ons gedag. Als zij ons voorbij zijn zien we een mandje achterop de fiets van de man, voor als de hond moe is.  

Ook in Oude Sluis staan oude boerderijen te koop. Bij één staat op een bord: ‘Te koop renovatieproject of kavel voor nieuwbouw’. Waarschijnlijk is de tweede optie het voordeligst.

 

bij wiel

Dijk bij Keinsmerwiel

 

 

schoorsteen

Speciaal metselwerk

 

Omdat we de routebeschrijving niet goed lezen missen we de Mariakapel in De Keins. Rond 1510 spoelde op de Westfriese Dijk een Mariabeeldje aan. Dit beeldje werd schoongemaakt met water uit een put. Het putwater zou daarna wonderbare geneeskracht hebben gekregen. Er werd een kapel gebouwd. Tijdens de reformatie werd de kapel verwoest en verdween het beeldje. In 1956 werd een nieuwe kapel gebouwd op de plek waar de oude ooit stond. Nog niet zo lang geleden werd een eikenhouten Mariabeeldje aangeboden aan het Westfries Museum. Men denkt dat dit het beeldje is dat bij de beeldenstorm zoekraakte.

Twee wielen passeren we vandaag, het Keinsmerwiel en het Schagerwiel. Om op een voetpad door de weilanden te komen moeten we een glibberig talud af. Met wat moeite lukt het ons bij het bruggetje te komen zonder uit te glijden. Schagen ligt voor ons. In  dit stadje waren vorige week gemeenteraadsverkiezingen in verband van de samenvoeging van Schagen met twee andere gemeenten, Zijpe en Harenkarspel.

 

Valkkoogerweg

Valkkoogerweg

 

 

Sint Maarten

In de buurt van St. Maarten

 

Hier houden we onze middagpauze. Het is lekker warm in de koffiezaak vlak bij het overdekte winkelcentrum.  Voorbij Valkoog staan drommen ganzen en meerkoeten op een weiland. Ze doen zich te goed aan het gras. We zien vandaag meerdere boerderijen met op de rieten daken  gemetselde schoorstenen met bijzonder kleurenmotief. Iets van deze streek?

Als we Tuitjenhorn binnenwandelen gaat het vlak voordat we bij de Jacobskerk aankomen regenen. Hier staat de auto geparkeerd. Onderweg in de auto naar huis krijgen we enkele flinke buien over ons heen.

Jacobswegen in Nederland. Vandaag wandel ik met Bert en Leo de tweede etappe van het traject van Den Oever naar Haarlem, 22 km van Anna Paulowna naar Tuitjenhorn.

 


2 reacties

 1. jopie schreef:

  Het ging goed op het glibberige talud want nu
  kunnen wij zien dat de hemel een beetje blauw was
  op de Valkkoogerweg.

  • dickwalraven schreef:

   Dag Jopie. Als één van ons in het slootje was gegleden hadden de andere twee hem er wel weer uitgetrokken, mag ik hopen. Het ultrasmalle, naar twee kanten aflopende, paadje glom van de kleibagger. Eigenlijk onverantwoord voor 60-plussers. Je bent jong en zoekt het avontuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: