Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » Slot Egmond [J-27]

Slot Egmond [J-27]

Archief

Kalender van berichten

januari 2013
M D W D V Z Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Weblogstatistieken

  • 78.742 hits

Maandag 14 januari 2013.

Al in 1229 stond er al een kerkje op de plaats waar nu de Slotkapel bij de ruïnes van het kasteel Op den Hoef staat. In 1573 werden het kasteel en de kerk in brand gestoken door de geuzen van Diederik Sonoy om te voorkomen dat de Spanjaarden die Alkmaar belegerden het slot zouden innemen.

Wij beginnen onze wandeling in Bergen bij restaurant Duinvermaak. Wij zijn tussen 9 en 10 uur ’s morgens niet de enige gasten die hier koffie drinken en een dagduinkaart kopen.  De bossen zien er wit uit. Dat hebben we de afgelopen paar weken niet gezien. Het wordt toch echt winter.

Tot in Egmond aan den Hoef wandelen we ongeveer tien km door bos en duin. Bij de kantine van een tennisclub nemen we onze middagpauze. Er zitten hier vooral wat oudere dames aan de koffie met hun tennisrackets in hoezen voor op hun tafel. De beheerster zegt dat hier het hele jaar rond getennist kan worden omdat ze al heel lang banen met een kuststofondergrond hebben.

Van Egmond naar Heiloo lopen we op grasdijken  langs de Hoevervaart en later langs de Egmonder Binnenvaart. Misschien wel tien overstapjes passeren we. De grond is hard van de vorst, maar op sommige stukken door paarden wat ongelijk getrapt.

Aan de rand van Heiloo als we op een bankje zitten voor een appel en wat te drinken passeert ons een niet al te jonge dame die ook aan de wandel is. Ze vertelde dat ze dit jaar het laatste stuk van de weg naar Santiago wandelde vanaf Bordeaux. Graag wil ze nog eens naar Rome wandelen, maar ze heeft een probleem. ‘Vindt maar eens iemand die met je mee wilt wandelen’. Wij melden ons niet bij haar aan.

Vanaf het station van Heiloo bereiken we met de trein in een paar minuten station Alkmaar. Hier nemen we bus 6 naar Bergen waar onze auto staat.

Jacobswegen in Nederland. Vandaag wandelen Leo, Bert en ik de vierde etappe van het traject Den Oever naar Haarlem, van Bergen naar Heiloo, 17 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: