Home » 2013 Wandelen » Fort Vuren

Fort Vuren

Archief

Kalender van berichten

februari 2013
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Weblogstatistieken

 • 78.772 hits

Dinsdag 12 februari 2013.

De stad van de  ’Martelaren van’  is ons startpunt. Hoewel de geloofsvrijheid door de protestantse overheersers was vastgelegd in de Unie van Utrecht werden 19 katholieke geestelijken uit Gorkum in 1572  om hun geloof gemarteld en vermoord door de watergeuzen.

W 03 (2)

We wandelen langs de stadswallen en komen via de Waterpoort weer de oude binnenstad binnen. We drinken een bakkie koffie in de Dalempoort. Rechts van ons liggen de uiterwaarden en de rivier de Merwede. Aan de overkant van het brede water ligt Woudrichem met Slot Loevestein. Hier ontsnapte ooit Hugo de Groot in een boekenkist uit het kasteel . Loevestein ligt op het punt waar de Maas en de Waal samenkomen.

W 03 (8) S

Bij Fort Vuren wordt volop achterstallig onderhoud gepleegd aan de buitenmuren. Ook worden in een deel hiervan vakantieappartementen gebouwd. Op het bord aan de weg staat aangegeven dat het café-restaurant gesloten is. Wij lopen toch even op het terrein om wat rond te kijken. We zien mensen zitten in het café. Aan de deur hangt hier een bordje ‘Ben dicht’.  We vragen of wij als wandelaars hier toch een kopje koffie kunnen gebruiken. Even later zitten we voor de brandende openhaard.

W 03 (18) S

De Molenweg voert naar Kedichem. We maken onderweg nog een ommetje door het Lingebos. Het pannenkoekenhuis hier is op maandag en dinsdag gesloten en gaat overigens de andere doordeweekse dagen pas aan het eind van de middag open.

W 03 (14) S

Het Natuurgebied Nieuwe Zuiderlingedijk is een moerasachtig gebied. Bij nat weer kan het hier behoorlijk drassig zijn. Nu zijn de paden hard bevroren. Het is alleen oppassen om niet uit te glijden. Het kan weleens een beetje glad zijn op sommige plekken.  We steken verschillende smalle loopbruggetjes over.

Verderop lopen we langs en rond een paar grote plassen. Een paar jaar geleden stikte het hier van de ganzen. Die zijn er vandaag niet. Het is akelig stil op deze voor het grootste deel van een dun laagje ijs voorziene watermassa’s.

Niet ver voorbij een bunker uit de Tweede Wereldoorlog wandelen we het stadje Asperen in. Van hieruit is het nog een paar kilometer naar de glasstad Leerdam.

Wandelen van Gorinchem via Vuren naar Leerdam met zwager Leo, 25 km. Dit is een NS-wandelroute. Eerder wandelde ik deze route op 30 juli 2008 en op 30 december 2008.


2 reacties

 1. Dick Walraven schreef:

  Goedemorgen Jopie. Joke vond ook juist deze foto erg mooi.

 2. jopie schreef:

  Geweldige mooie en interessante foto’s van Fort Vuren,
  alleen jammer dat in 1572 de geestelijken zijn vermoord!
  Wat een stoer beeld van man met paard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

Gezien

Fietsen, wandelen en meer

Willems Wonderlijke Wandelingen

zwerven over 's Heeren wegen

Bob op weg naar Santiago de Compostela

De voorbereidingen en de weg er naar toe.

%d bloggers liken dit: