Home » 2013 Fietsen » Rond Leiden

Rond Leiden

Donderdag 7 november 2013.

Vanmorgen is het nog droog. Bert en ik maken, rond het middaguur, een fietstochtje. Het valt vooral op dat het zo rustig is in de stad en op het boerenland rond Leiden. Scholieren zijn op school en werkers of de werkplek. Gepensioneerden en vutters zijn bang voor de regen, die er mogelijk gaat komen. Ze blijven binnen en lezen de krant of vermaken zich met hun computer of tablet.

002 (900x659)

Leiderdorp

Via de Leidse Breestraat gaan we richting Oud Ade. In de omgeving van de plek waar de HSL onder de weilanden van het Groene Hart verdwijnt, is een omleiding voor fietsers ingesteld. Voor de tijdelijke routeaanpassing zagen we de nieuwbouw van het Leiderdorpse Pannenkoekenrestaurant. Na de omleiding zijn we hemelsbreed niet veel verder en rijden we langs de achterkant van dit groots opgezette horecagebeuren.

In Rijpwetering maken we een praatje met een schapenboer. De man is 64 jaar. Hij vertelt dat hij het melkveebedrijf heeft overgedaan aan z’n zoon. Om niet in het bekende gat te vallen doet hij wat in schapen. Hij zegt: ‘Schapen houden kost best veel tijd. Dat komt mij wel van pas. Ik vind het al moeilijk om op zondag de hele dag niks te doen’.

005 (900x668)

Rijpwetering 

Op mijn vraag of hij nu boeken leest antwoordt hij, dat hij nu wel meer de krant leest. ‘Maar daar word je ook niet vrolijk van. Wat een ellende staat daar in’. Wij fietsen verder en hij neemt vier schapen mee in de aanhanger van z’n behoorlijk oude landbouwtrekker. ‘Die vier zijn aan de beurt. Gelukkig voor hen, weten ze niet waar ze naar toen gaan’.

Op de ringdijk in het dorp Buitenkaag staan allerlei busjes en het wemelt er van de mensen in werkkleding. Politiemensen, brandweermedewerkers en mensen van duik- en dregbedrijven. Er wordt hier een grote klus uitgevoerd. Ik doe niet de moeite om aan één van de aanwezige mensen te vragen wat er precies gaande is. Meestal vertellen ze dit soort dingen toch niet.

Naschrift d.d. 8 november 2013:

1. Leidsch Dagblad d.d. 8 november 2013.

Tijdens de begrotingsbehandelingen van de gemeente Leiderdorp brak de VVD de staf over het beeld van de jongen met het molentje op de plek waar tot voor kort de Munnikenmolen stond. ‘Hoe heeft het zo ver kunnen komen’. Daarbij een foto van het beeld van de jonge man met het molentje.

2. Leidsch Dagblad d.d. 8 novemer 2013, katern Duin- en Bollenstreek:

Ringvaartoever besmeurd met kuub dieselolie. Op de Ringvaart bij Buitenkaag ter hoogte van het pontje naar Kaageiland is donderdagochtend rond half elf een binnenvaartschip in aanvaring gekomen met een ponton waarop een baggerinstallatie staat. Door de klap ontstond een gat van dertig bij dertig cm in  de romp van het binnenvaartschip, waaruit dieselolie gulpte. De schipper vroeg onmiddellijk assistentie van hulpdiensten. Enz, enz.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: