Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » Een brug te ver [J-34]

Een brug te ver [J-34]

Maandag 23 december 2013.

004 (900x658)

Arnhem, Sabelspoort en Eusebiuskerk

Wij voelen de kuiten als we in Arnhem via een nogal steile trap de John Forstbrug op gaan. Een groep Britse para’s hield in 1944 deze brug vier dagen in handen. Dit was echter een brug te ver. De bevrijding van Nederland boven de rivieren werd hierdoor maanden vertraagd.

005 (900x664)

Aan de rand van het dorpje Elden is het zonnig. We nemen plaats op een bankje met uitzicht op een reusachtige boom, een kerkje en een kleine begraafplaats. We komen langs Gelredome. Niet veel verder lopen we over een smalle strook dwars over de Rijkerwoerdse Plassen. Twee jagers komen aanlopen. Ze dragen hun jachtgeweren geknikt op de arm. We maken een praatje met hen.

In Elst komen we langs de Heinzfabriek. Na deze plaats is het een wirwar van snelwegen, op- en afritten en spoorbanen. Daar tussenin staat een enorm glastuinbouwbedrijf. Te midden van een groot fruitbomencomplex is een landwinkel. We nemen er een kijkje. Het is een mooie winkel, maar een koffiehoekje hebben ze niet.

De spoorwegovergang tussen Elst en Ressen is er niet meer. Een nieuw fietspad gaat met een lus over een kort geleden gemaakt viaduct naar de andere kant van de spoorbaan. Nu weten we ook waarom de Bemmelseweg voorbij de Stationsweg een nieuwe naam heeft, namelijk de Korte Bemmelseweg. Het verlengde aan de andere kant van het viaduct heet nog wel de Bemmelseweg.

Bij Lent maken ze ruimte voor de Waal. Er wordt een afsnijding uitgegraven, dijken worden verlegd en er wordt een nieuwe toevoerweg gemaakt naar de Waalbrug. In Nijmegen gaan we door het Valkhofpark. We gaan trappen af, lopen over het Groene balkon en gaan weer over andere trappen.

009 (900x666)

Nijmegen

011 (900x675)

De Lange Hezelstraat is de bekendste winkelstraat van de oudste stad van Nederland. We gaan een bruin café binnen waar nog wordt gerookt. Rokers moeten wel één euro betalen om te mogen roken. Is dit voor de eventuele bekeuringen? Een schaal met bitterballen en mini-nasiballetjes gaat rond.

Het is niet ver meer naar het station. Het was vandaag weer een fraaie wandeling met mooi weer. De weersvooruitzichten voor de kerstdagen zijn niet geweldig.

“Jacobswegen in Nederland”, traject Hasselt (Ov.)-Maastricht. Vandaag wandel ik met Leo de zevende etappe van Arnhem naar Nijmegen, 26 km. In totaal liep ik in 2012 en 2013, 34 etappes uit het boekje. Dat is bij elkaar 787 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: