Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » Jutphaas [J-41]

Jutphaas [J-41]

Maandag 10 maart 2014.

Als we het Amsterdam-Rijnkanaal over zijn, hebben we de stad Utrecht achter ons gelaten. Nu wandelen we in de gemeente Nieuwegein. Op het eerste gezicht spreekt wandelen door zo’n na-oorlogse stad niet tot de verbeelding. Onze route gaat echter langs een kanaal door een min of meer groen gebied.

Het dorp Jutphaas, nu een wijk van Nieuwegein, heeft nog een ouderwetse dorpse uitstraling. Wij nemen plaats op een terras van het dorpscafé, op vlonders boven het water van het kanaal. De zon is volop aanwezig. Aan de andere kant van het water staat landhuis Rhijnhuyzen enigszins verscholen achter winterse kale bomen. We gaan over de brug om te zien of we in de tuin van het landgoed kunnen komen met het doel het landhuis beter te bekijken. Het terrein is goed beveiligd, Dus dat lukt niet. Aan dezelfde zijweg staat verderop een fort van de Hollandse Waterlinie.

011 (900x661)

Stadhuis van Nieuwegein

018 (900x674)

Vianen 

Voorbij Doorslag, een gebied met deels oude fabrieken, komen we in een parkachtige omgeving bij de Kromme IJssel. We steken met een pont de Lek over en lopen nu in Vianen. Via een stadspoort lopen we het gezapige en zonnige oude stadcentrum binnen.

De weg langs het Merwedekanaal voert ons door een rustig polderlandschap. Hier en daar zien we pompgemalen. Bij een gemaal aan de overkant van het kanaal, niet ver vóór Meerkerk, komt een straal water van meer dan een meter doorsnee omhoog. Misschien moet daar een afsluiter of iets dergelijks worden gereviseerd. Er staan werkbusjes voor het gebouw.

025 (900x663)

Merwedekanaal

033 (900x673)

Meerkerk

We zagen vandaag al aardig wat molens. Ook vlak voor het centrum van Meerkerk staat nog een mooi exemplaar. De smalle weg met woonboten komt uit bij het voormalige postkantoor. Hier is drukke dorpsstraat versmald in verband met bouwwerkzaamheden. Er zijn tijdelijke verkeerslichten geplaatst. We gaan naar het plein waar we vanmorgen onze auto hadden neergezet. Ruim vijf kwartier later zijn we weer thuis.

‘Jacobswegen in Nederland’, traject Hattem-Utrecht-Antwerpen. Vandaag met zwager Leo van Utrecht naar Meerkerk, 25 km. We wandelen in de gemeentes Utrecht, Nieuwegein, Vianen en Zederik. Vanaf 2012 liep ik tot nu toe 41 etappes uit de twee boekjes. Dit is in totaal 962 km.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: