Home » 2012 Jacobswegen in Nederland » Zeist [J-40]

Zeist [J-40]

Dinsdag 4 maart 2014.

In Leusden-Zuid aan het begin van de Buurtweg staat een tank. Twee militairen uitgerust met automatische wapens, groene en bruine strepen op het gezicht, praten in een microfoon die aan hun oor of helm is bevestigd. Een stukje verder ligt er een met een geweer in aanslag in de berm langs de weg.

Leusden Zuid

Leusden Zuid

Pyramide van Austerlitz

Pyramide van Austerlitz

Wij beginnen hier aan de rand van het dorp onze wandeling op de eerste dinsdag van de meteorologische lente. De velden zijn nog wit van de matige nachtvorst. De zon piept tussen de bomen door en laat lichte strepen zien op de weg. Landhuis De Treek is nog niet zolang geleden voorzien van een nieuw degelijk hekwerk. De lage perkplanten voor het hek aan de straatkant hebben een bijzondere glans die is ontstaan door enerzijds de lichte vorst van afgelopen nacht en anderzijds de zon die er lustig op staat te schijnen.

De Leusderheide is een militair oefenterrein. Hier gaat de weg met vals plat omhoog. We komen een man tegen die een 4-wheeldrive auto met aanhanger bij zich heeft. Hij vertelt dat hij een hoge boom, die door de storm tegen een andere boom is gevallen, gaat wegzagen. Ik zeg: ‘Doe maar voorzichtig”. Hij antwoord: ‘Het is m’n werk’. Wij blijven niet staan kijken. Door een zijpad hebben we zicht op de Pyramide van Austerlitz.

Als we in het bos een huis zien met het opschrift ‘Het Witte Huis’, zegt Piet tegen mij: ‘Hier waren we eerder met een wandeling.’ Dat klopt. Ook staan er bijenkasten op een veld aan de andere kant van het pad.

Fragment uit het monument 'Rijwielvereniging Utrecht Met Omstreken'

Fragment uit het monument ‘Rijwielvereniging Utrecht Met Omstreken’

We wandelen een stuk dwars door het centrum van Zeist. Het lijkt hier wel zomer. We genieten op een bank van het zonnetje. Door een landelijk gebied lopen we naar de Uithof. Hier staan de gebouwen van de Universiteit van Utrecht en van de Hogeschool. Wij komen langs gebouwen waar veeartsen worden opgeleid. Ook zien we een paar complexen studentenwoningen. Een oude huiskamerbank staat buiten tegen de muur. Het lijkt of hij er al weken staat.

Utrecht

Utrecht

Utrecht, de Dom

Utrecht, de Dom

In Utrecht kruisen we de Maliebaan, het Spoorwegmuseum is hier niet ver vandaan. Bij de Oude Gracht hebben we zicht op de Domtoren. Er zitten nog weinig mensen op de terrassen aan het water. We lopen langs winkels in Hoog Catharijne voordat we het stationsgebouw inkomen.

“Jacobswegen in Nederland”:, traject Hattem-Utrecht-Antwerpen. Vandaag met zwager Leo en broer Piet van Leusden-Zuid naar Utrecht, 27 km. We wandelden in de gemeenten: Leusden, Scherpenzeel, Zeist, De Bilt en Utrecht. Vanaf 2012 liep ik tot nu toe 40 etappes uit de twee boekjes. Dat is in totaal 937 km. 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: