Home » 2014 Fietsen en wandelen » Zand op de vloer

Zand op de vloer

Zaterdag 5 april 2014. Vandaag fietsen we een route in ’t Gooi en omgeving. In Laren zetten we de auto op het pleintje voor Singer Concertzaal. Op dit uur van de dag is daar nog ruimte genoeg. Bij het 400 jaar oude Café t’ Bonte Paard (1) aan de Brink ligt zand op de houten vloer. In de 17e eeuw hadden mannen de onfrisse gewoonte bij het pruimen van tabak regelmatig op de grond te spuwen. Dankzij het schurende zand was de vloer gemakkelijk schoon te houden. De pruimen verdwenen, het zand bleef. Na de koffie gaan we richting het Gooimeer. In Huizen zijn aan de haven achter café-restaurant De Kalkovens nog niet zolang geleden diverse nieuwe mooie panden in historische stijl neergezet. Nog vóór de crisis gepland? Heel wat van die gebouwen zijn nog te koop. 017 (900x674)   019 (900x647) Ten oosten van Huizen wordt het fietspad richting Theetuin Eemnes onderbroken door de Blaricumse Sluis. Deze sluis ligt hier pas een paar jaar. Je moet even afstappen om over een smalle brug naar de andere kant te gaan. Een rechte weg gaat door de Eemnesser Polder naar Baarn. Hier komen we langs Kasteel Groeneveld, een groot imposant gebouw. We fietsen bij Soestdijk over een lange bomenlaan. Aan de ene kant zien we in de verte Paleis Soestdijk, aan de andere kant eindigt de laan bij een obelisk ter ere van Willem Frederik George Lodewijk, Prins van Oranje. Volgens een toelichting op de zuil zou de prins met zijn leger boven Brussel een aanval van de Fransen hebben weerstaan en daarmee de overwinning bij Waterloo hebben voorbereid. 026 (900x660)   028 (900x675) Na Soest fietsen we door een bosgebied met plaatsen als Bilthoven, Maartensdijk, Lage Vuursche en Hollandse Rading. Met zus Gré wandelden we hier een paar jaar geleden door onder meer landgoed Pijnenburg. We fietsen nu over de Zuiderheide om verderop weer in Laren aan te komen. 034 (900x675)   033 (900x650)   Rondje fietsen aan de hand van knooppunten. Het traject maakte ik met de routeplanner van de Fietsersbond en zette deze voordat we op weg gingen in mijn Garmin. Het lijstje met knooppunten had ik ook meegenomen. Ook nu bleek weer dat er hier en daar boordjes ontbreken, en dat er bij de overgang van de knooppunten van Noord-Holland naar die van de provincie Utrecht er onduidelijkheden zijn. We komen door de gemeentes: Laren, Blaricum, Huizen, Naarden, Eemnes, Baarn, Soest, Zeist, de Bilt en Hilversum.

(1) Apostrof staat bij dit café aan de rechterkant van de t.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: