Home » 2014 Fietsen en wandelen » Nieuwe Waterweg

Nieuwe Waterweg

Maandag 4 augustus 2014.

Vanaf mijn startpunt in Wassenaar fiets ik langs luxueuze villa’s zuidwaarts. Het fietspad gaat rechtdoor langs de Gevangenis van Scheveningen en ik ga rechtsaf richting de Pier en het Kurhaus. De Pier is afgesloten met een hoog hek. Ooit was dit een attractie, nu is het een soort rotte kies die uitsteekt in het water van de Noordzee.

004 (900x675)

Scheveningen 

007 (900x675)

De boulevard van Scheveningen is de laatste jaren flink opgeknapt. Er staan volop banken om te mijmeren terwijl je over het strand en in de branding kijkt. Tussen het oude dorp en de haven van deze Haagse badplaats sla ik linksaf en kom langs de vuurtoren, die min of meer ingebouwd tussen huizen staat te staan. Over het fietspad door de duinen vervolg ik m’n weg naar Kijkduin.

020 (900x673)

Daar kan je over een nieuw fietspad naar het Westland fietsen. Ik kies vandaag voor het oude fietspad. Daar is de omgeving niet zo strak en kaal. Ik kom langs Monster en Ter Heide. In Hoek van Holland staan rijen auto’s klaar om mee te gaan met het pont naar Harwich. Op het plein bij Albert Heyn staan veel motoren te blinken in de zon. De Engelse eigenaren, niet al te jonge onschuldig ogende mannen in leren jacks met opdruk, doen boodschappen in de Zaanse supermarkt.

Fietsen langs de Nieuwe Waterweg is een speciale beleving. Het valt altijd op dat de rivier hier erg breed is en dat er eigenlijk helemaal niet veel boten varen. Vandaag – hartje zomervakantie- kom ik nogal wat andere 60-plussers tegen op e-bikes, met gewone fietsen of op racefietsen. Het is heerlijk weer en op dit stuk heb ik de wind mee. Ik fiets het hele stuk op het grote voorblad.

023 (900x675)

Maassluis

024 (900x662) (2)

Vlaardingen

Bij Vlaardingen verlaat ik de rivier en ga noordwaarts de kant van Delft op. De spoortunnel en het nieuwe station zijn nog lang niet klaar. Ik rijd door het oude centrum van Voorburg en kom later langs een station van de Light Rail. Drievliet, een grote speeltuin op de grens van Den Haag en Rijswijk is volop in gebruik. Ik volg een stuk knooppunten en kom daardoor op allerlei straten en lanen waar ik nooit eerder was.

Bij paleis Huis ten Bosch staan marechaussees binnen de omheining. Ze staan niet op wacht maar kijken wat rond. Er staat een stevig hekwerk met prikkeldraad om het terrein van de vroegere woning van Beatrix. Via een fietstunnel kom ik aan de andere kant van de N44. In Wassenaar staat m’n auto met fietsenrek. Het was weer een mooie fietstocht.

Fietsen Wassenaar, Scheveningen, Kijkduin, Westland, Hoek van Holland, Maassluis, Vlaardingen, Midden-Delfland, Delft, Rijswijk/Voorburg/Den Haag, Wassenaar, 93 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: