Home » 2014 Fietsen en wandelen » Waterland

Waterland

Dinsdag 7 oktober 2014.

Een rode R-Net bus brengt ons van Amsterdam-Centraal naar De Splitsing, een bushalte ten zuiden van het dorp Watergang. Bij een voormalige school gaan we een zijpad in en komen bij een houten brug die een oversteek naar een groot weiland mogelijk maakt. Ze noemen het hier een laarzenpad. We banjeren door het natte gras van witte paal naar witte paal en gaan menig bruggetje over.

In Broek in Waterland maken we een praatje met een bewoner die bezig is de grijze planken van zijn houten huis schoon te poetsen. ‘Het is dankbaar werk’ zegt hij. ‘Je ziet het opknappen terwijl je bezig bent. En: het spaart je in de schilderkosten’. De A10 is volgens hem de grootste boosdoener, wat betreft de vuilaanslag aan de woningen.

076 (900x675)

 

086 (900x668)

 

De weg naar Zuiderwoude wordt herstraat. Een stratenmaker vraagt aan een groepje collega’s die staan te lummelen of ze aan het vergaderen zijn. ‘Er moeten wel meters gemaakt worden’.

Onderweg naar Ransdorp wandelen we een half uur in de regen. Het waait ook flink en in de verte horen we onweer rommelen. Als het weer droog geworden is, komen we langs een Rust.punt, een speciaal voor wandelaars en fietsers ingerichte ruimte op een boerderij, waar je koffie kan drinken of een gevulde koek kan nuttigen. We hangen onze natte regenkleding over een stoel en eten onze boterhammen hier op.

107 (900x675)

 

Bij Durgerdam hebben we uitzicht op het IJ. Er liggen woonboten in het water, sommige zien er erg luxe uit, andere soms wat rommelig. We gaan de Oranjesluizen over. Er kunnen geen auto’s over, ook fietsen mogen niet via de sluizen. Tot twee maal toe moeten we wachten bij een rood stoplicht omdat er sluisdeuren open staan. Al met al een leuke ervaring.

Voordat we bij de tramhalte bij de Piet Heintunnel kunnen komen, gaan we door een rafelrand van de stad met allerlei min of meer rommelige woonvormen, zoals woonwagens en oude bussen, afgewisseld met kleinschalige bedrijfspanden.

141007 GE W ten N Amsterdam

Wandelen met zwager Leo door het groene land ten noorden van Amsterdam: Watergang, Broek in Waterland, Zuiderwoude, Ransdorp, Durgerdam, Piet Heintunnel, 25 km.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: