Home » 2014 Fietsen en wandelen » Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord

Dinsdag 11 november 2014.

Vlakbij de Coentunnelweg ligt de snackfabriek van Febo. De straten hebben namen die verwijzen naar naar de pc, zoals Toetsenbordstraat, Beelschermstraat en Diskettestraat.

We komen langs het hoofdkantoor van de Hema, waar ook een winkel is, waar je warme worsten kan kopen. Op een 268 meter lange betonnen onderstel, waarop in vroeger jaren rijdende kranen stonden, staat sinds 2007 een enorm kantoorgebouw op palen. In dit gebouw met de naam Het Kraanspoor zijn allerlei mediabedrijven gevestigd, zoals IDTV en Discovery Channel.

021 (900x673)

Aan de NDSM-pier ligt het oude zendschip Veronica, het Botel en een oud koopvaartdij-opleidingsschip. In 1984 ging de NDSM failliet. Het terrein is nu een creatieve broedplaats van kunstenaars. Eén oude kraan is nu een hotel met enkele peperdure suites. Een grote betonnen hellingbaan wordt door de gemeente met subsidie van de provincie Noord-Holland gerenoveerd.

036 (900x674)

Aan de Distelweg was voor de oorlog een opvoedingskamp voor ‘lastige gezinnen’. Het vroegere poortgebouw zou hier nog ergens staan. Wij kunnen het niet vinden. Shell heeft haar bedrijfsgebouwen op het vroegere galgenveld. Van de 14e tot de 18e eeuw werden lijken van misdadigers, die in de stad waren opgehangen of geradbraakt, hier aan palen geknoopt om door de vogels te worden opgegeten.

060 (900x653)

De middagpauze nemen we bij De Pont, een café-restaurant aan het IJ tegenover het Centraal Station. We wandelen door een woonwijk, waar in vroeger tijden de Amsterdamse Droogdokmaatschappij was gevestigd. De ramen van Café ’t Eitje zijn geblindeerd.

Het asfalt van het vroegere Storkterrein wordt nu opgeknapt. Hier is een restaurant met de niet originele maar wel toepasselijke naam Stork. Niet veel verder staan grote lege haspels op het terrein van de Drakafabriek. Bij muziektheater het M-Lab nemen we nog een kop koffie en een broodje uit onze rugtassen. We zitten in de zon en uit de wind aan een mooie picknicktafel, bestemd voor rokers, die het theater bezoeken. Hotel De Goudfazant, gevestigd in een vroegere garage, is een restaurant maar geen hotel.

082 (900x675)

Voorbij het Vliegenbos komen we op de Nieuwendammerdijk. Nieuwendam is een oud scheepsbouw- en vissersdorp dat in 1921 door de gemeente Amsterdam werd geannexeerd.

Hier maken we een uitstapje over een pad door een weiland en lopen even later strak langs het IJ. Twee zelfbedieningstrekpontjes maken de plattelandsbeleving compleet. Aan de andere kant van de Schellingwouderbrug zijn we ten zuiden van het IJ. Bij de Piet Heintunnel brengt de tram ons naar Station Amsterdam Centraal.

141111 GE Wa Amsterdam Noord

Een wandeling van 21 km langs het IJ door Amsterdam-Noord met zus Margo en zwager Leo Hoeks. We deden dit aan de hand van de brochure ‘Slenteren langs het IJ’ van Stadsdeel Noord.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: