Home » 2015 Trekvogelpad » Utrechtse Heuvelrug, van dorpshuis naar dorpshuis

Utrechtse Heuvelrug, van dorpshuis naar dorpshuis

Dinsdag 18 november 2014.

We starten bij het dorpshuis. De vele restaurantjes zijn nog gesloten als we Lage Vuursche uitwandelen. De paden in Pijnenburg, het bosgebied ten zuidwesten van het dorp Soest, zijn vandaag behoorlijk modderig. Dit komt door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen. Ook speelt mee dat hier veel bomen zijn geveld waarbij zwaar materieel de paden ruïneren. Een beetje op de randjes van de paden lopen is een goede oplossing. Verderop is er niets mis met de bospaden. Er liggen veel afgevallen herfstbladeren, vooral van beukenbomen.

029 (900x675)

Bij Theehuis ’t Hoogt staan busjes van werklui op het terras. Eerst denken we dat het daarom niet open is voor publiek. Als we het pad rondom het etablissement hebben genomen, blijkt het toch open te zijn. De open haard staat aan en er zitten enkele gasten aan een kop koffie en/of een broodje. Ook wij schuiven aan.

016 (900x675)

Vliegbasis Soesterberg is al jaren niet meer in gebruik. Er staat een bord van de provincie Utrecht met het opschrift ‘Hart van de Heuvelrug, sloop en groenontwikkeling, eerste fase’.

Kamp Zeist werd een paar jaar geleden gebruikt voor het Lockerbieproces. Grote rollen NATO-prikkeldraad liggen nog steeds tegen de afrastering. Op het terrein staat bijna tegen het gebouw aan ergens een picknicktafel. Een paar mannen rookt daar een sigaretje.

028 (900x674)

Bij het Witte Huis staat aan de rand van een veldje bijenkasten. Enkele bijeen vliegen naar buiten en naar binnen. Ik dacht dat alle bijen in november zich koest houden in de kast, om te wachten op het voorjaar.

 

Bij deze put stond begin 19e eeuw het huis van een Fransman die de onvruchtbare heide omzette in landbouwgrond. De mest betrok hij van het nabij gelegen Frans-Bataafse leger. Er was toen nog geen riolering. 

019 (900x675)

Zo nu en dan komen we hondenbezitters met hun huisdier tegen. Eén hond doet wel erg lelijk tegen mij. De hondeneigenaar vraag ik de hond aan de lijn te doen. Hij doet het niet met het argument dat de hand niet zou bijten. Het beest bijt me inderdaad niet, maar de haren boven op zijn rug staan wel overeind. Dat betekent volgens mij niets vriendelijks. Ik zie liever de staart van een hond kwispelen.

Bij het dorpshuis op het Dorpsplein van Austerlitz eindigt onze wandeeling.

Wandelen van Lage Vuursche naar Austerlitz met zwager Leo, 20 km. De route is een onderdeel van het Trekvogelpad.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: