Home » 2015 Trekvogelpad » Opengesteld

Opengesteld

Dinsdag 2 december 2014.

Aan de Provinciale Weg bij Cothen stappen we om half negen uit de bus. Halverwege de weg naar Langbroek staat een moderne brandweergarage met een rieten dak. Wel bijzonder maar ik vind het geen mooi gebouw.

033 (900x675)

Opengesteld 

038 (900x672)

Landgoed Broekhuizen

De Brink van Langbroek en de directe omgeving is beschermd dorpsgezicht. Met subsidie van Europa is een en ander wat opgeknapt. De meest opvallende gebouwen zijn de woning van een huisarts een, een gebouw voor protestantse jongeren en de kerk. Op de hoek van de straat staat een loonbedrijf, waarbij de tuin vol staat met oude tractoren.

We passeren verschillende landhuizen. Bij Cronesteyn laten we de doorgaande weg achter ons om later in het gehucht Darthuizen aan te komen. Een stukje verder ligt Broekhuizen, weer een prachtig landhuis met een grote tuin en vijvers aangelegd in de Engelse stijl. Ten zuiden van Leersum bezoeken we nog twee landgoederen, te weten Kolland en Zuylenstein. In Amerongen staan aan de rand van het dorp gerestaureerde tabaksschuren. Kasteel Amerongen kijkt uit op de Uiterwaarden van de Lek.

Bij een boerderij zijn de uitloopkippen deze dagen binnen. Er staat bij het hek aangegeven dat de boerderijwinkel nu helaas is gesloten in verband met de vogelgriep.

058 (900x674)

Kasteel Amerongen 

072 (900x675)

We komen langs een vroegere galgplaats. De galg gold als waarschuwing voor burgers die kwaad in de zin hadden en was te zien vanaf de doorgaande weg aan de andere kant van de bosrand. Niet veel verder is een uitzichttoren gemaakt met stalen poten en trap. Je hebt hier een mooi uitzicht op het lagunelandschap achter de Lekdijk.

Het bos bij Elst kent flinke hoogteverschillen. Via de Galgenberg en de Elsterberg komen we bij de bushalte niet ver van de bebouwde kom van Elst. Goed aangekleed was het heel redelijk weer voor een doordeweekse winterwandeling.

Cothen, Langbroek, Darthuizen, Amerongen en Elst, een wandeling van 25 km met zwager Leo. Het is een traject binnen het Trekvogelpad.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: