Home » 2014 Fietsen en wandelen » Grebbeberg

Grebbeberg

Dinsdag 16 december 2014.

Het is tussen half negen en negen uur bij bushalte ’t Koetshuis in de bossen niet ver van het dorp Elst als ik uit de bus stap. Mijn Garmin geeft nu nog de nachtkleuren aan. Eigenlijk moet ik gebruikmaken van de optie schermverlichting. Nog geen vijf minuten laten is het echt licht en schakelt het navigatiesysteem over op normale kleuren.

010 (900x647)

 

Zandgroeve De Dikkenberg

025 (900x666)

Gebouw De Vrijheid bij station Rhenen

Een mevrouw met een hond zegt: ‘Wat hebben we hier toch een mooie plek, hé?’ Vanaf een bankje heb ik uitzicht op zandgroeve De Dikkenberg. De zon schijnt met intensieve stralen schuin van rechts en doet zijn best om het natte bos een mooie aanblik te geven. De bospaden zijn redelijk. Hier en daar liggen plassen. In die gevallen is het zaak om op de kantjes te gaan lopen.

Rond elf uur ben ik in Rhenen. Het is nog rustig in de winkelstraat van deze stad aan de Nederrijn. Via een nogal steile trap gemaakt van houten bielzen kom ik op de Grebbeberg. Hier volg ik een pad op de rand van de berg met uitzicht op de rivier. Als ik ter hoogte van Natuurreservaat De Blauwe Kamer ben, vormen zich donkere wolken en krijg ik te maken met een regenbuitje.

037 (900x670)

Ringwalburcht

039 (900x672)

De Blauwe Kamer

Voorbij de Grebbesluis wandel ik vijf kilometer op de Grebbedijk naar Wageningen. Halverwege staat een hoge scheersteen van een voormalige steenfabriek. Net als vanmorgen in Rhenen voert mijn route ook nu dwars door de stad. Hotel ‘De Wereld’ is een historische plek. Op 5 mei 1945 kwamen de Duitsers hier de overname door de Canadezen overeen. Om die reden wordt in Nederland 5 mei gevierd als Bevrijdingsdag.

053 (900x675)

067 (900x675)

Hotel De Wereld Wageningen

Voorbij het centrum van Wageningen hebben de routemakers nog een uitdagende trap in de etappe opgenomen. Deze gaat naar Arboretum Belmonte, waar over een heel eind weer een groots uitzicht is op de rivier. Na Hotel De Wageningsche Berg loop ik weer door bossen. Nu met een grote boog om Renkum heen naar het eindpunt in Heelsum.

Wandelen:  ’t Koetshuis bij Elst, Rhenen, Grebbeberg, Wageningen, Renkum/Heelsum, 27 km. Dit is een etappe van de oudste ANWB-wandeling, die gaat van Amsterdam naar Arnhem.

Het is al meer dan twee jaar geleden dat ik samen met Bert en Leo de vorige etappe van deze wandeling dwars door Nederland maakte. Zie de link

https://dickwalraven.wordpress.com/2012/11/15/de-kaapse-bossen-aa-4/

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: