’t Loo

Dinsdag 10 februari 2015.

Er gaat weleens wat mis bij de spoorwegen. De trein van 9.17 uur komt precies op tijd Station Nieuw Vennep binnenrijden. Waarschijnlijk zit de machinist van de stoptrein niet op te letten. Aan de social media? De trein rijdt door en stopt even voorbij het station. Zal ie terugkomen of rijdt hij toch maar door naar Station Hoofddorp? Een bijkomstigheid: De vorige trein richting Schiphol, die van 9.01 uur, was helemaal uitgevallen.

Even later komt de trein toch maar achteruit terug naar het perron. Hij is afgeladen. Alle reizigers van ons station passen er net nog in. Bij Schiphol moet ik overstappen op de intercity richting Enschede. Voordat die trein het station kan binnenrijden moet de stoptrein, waar ik zo-even nog in zat, ruimte maken. Nadat de mensen die uit deze sprinter wilden stappen eruit zijn, kan de meute wachtenden erin. Het lukt niet alle reizigers om nog een staplek te bemachtigen. Een deel blijft op het perron.

003 (900x652)

 

010 (900x667)

Met een kleine vertraging vertrekt de intercity naar Enschede. Als ik in Apeldoorn ben aangekomen heeft de machinist de vertraging weer helemaal ingelopen. Knap gedaan. Dat mag ook weleens gezegd worden. Om ongeveer tien voor elf loop ik de stad in om een Groene Wissels-wandeling te maken door de stad en door de paleistuinen van ’t Loo.

Ik kom langs V&D. Erg druk is het (nog) niet, maar er liggen wel heerlijke belegde pistoletjes bij La Place. In de buurt van het stadhuis hebben ze een paar straten de ondertitel ‘De Vier Straatjes en het Plein’ gegeven. Het lijkt een beetje afgekeken van de Zeven Straatjes in Amsterdam. Bij het Beekpark is de winkelstraat over. De Koning Lodewijklaan voert naar De Naald. Daar aan de andere kant van de drukke weg ligt het landgoed Kroondomein Het Loo.

021 (900x675)

052 (900x672)

Druk is het niet in het bos rond het paleis van de toenmalige koninginnen Emma en Wilhelmina. Wel een mooi park, hier en daar erg netjes aangeharkt en op sommige stukken gelukkig ook wat minder. Onderweg maak ik een praatje met een man die een op benzine aangedreven bladblazer hanteert.

055 (900x667)

Wat zie je zoal in het bos rond dit paleis? Sprengen (smalle diepe kanaaltjes), een puist in het landschap dat ooit een aarden fort was (Fort Java) met iets wat nog aan een droge gracht doet denken. Verder zijn er verschillende prielen. Eén heet de Willemstempel. Ook is er een hertenkamp met aardig wat herten achter een hek. Later zie ik er ook één in het bos hollen. Dit is een ander soort, een zwartgrijze.

Wat het weer betreft. Soms miezert het een piezeltje en heel soms schijnt de zon. De wandeling is er één uit de serie Groene Wissels, 16 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: