Home » 2015 Fietsen en wandelen » Schoorlse duinen

Schoorlse duinen

Vrijdag 6 maart 2015.

In het ‘Zeehuis’ in Bergen aan Zee, een soort jeugdherberg voor volwassenen van de Nivon, kopen we kaartjes voor het Noord-Hollands duingebied. ‘Je mag hier pinnen’, zegt de mevrouw aan de balie. ‘De penningmeester wil graag dat er zoveel mogelijk wordt gepind’. Zowel in het Zeehuis, als in de tuin rond het huis, zijn vrijwilligers op leeftijd bezig.

Nu dat we hier toch zijn, laten we de auto achter op het privéparkeerterrein van het ‘Zeehuis’. In alle straten van Bergen aan Zee is het vanaf 1 maart ‘betaald parkeren’.

Niet veel later lopen we in de duinen. We komen langs een bank met de tekst ‘Deze bank is neergezet op zijn favoriete plek. Een fijne herinnering aan Frans van Dusschoten’.

008 (900x674)

 

011 (900x664)

Een stukje voorbij een oude grenspaal lopen we op de Uilenvangersweg. We praten over de Oehoe van Purmerend. Rond twaalf uur zijn we vlak bij Schoorl. We verlaten de route met de wit-rode aanduidingen, om het centrum van Schoorl te bezoeken. Een BN-er, Ron B, zegt ons vriendelijk gedag als we in de winkelstraat van dit dorp lopen.

 

014 (900x675)

 

035 (900x675)

Met uitzicht op het Speelduin gaan we aan de koffie. De vriendelijke serveerster legt ons uit hoe we het beste weer op onze wandelroute door de duinen kunnen komen.  De duinen bij Schoorl zijn niet alleen breed maar ook behoorlijk hoog. We lopen door een gebied dat een aantal jaren geleden door een bosbrand werd getroffen. Veel stammen van dennenbomen zijn nog steeds zwartgeblakerd, voor zover ze niet het loodje hebben gelegd.

048 (900x664)

De route voert ook nog even door het dorp Groet. We komen langs het kerkje uit 1575. In de negende eeuw stond hier al een kerkje, dat deel uitmaakte van het Bisdom Utrecht. Hierna gaat de route nog een stukje door de Hooge Nol om daarna in het gehucht Hargen uit te komen. Het is gedaan met het duingebied. Hier is de Hondsbosche Slaperdijk. Aan de voet van de dijk is het behoorlijk drassig. Bovenop is het droog met wind in de rug. Ook de zon komt nu zo nu en dan te voorschijn.

Ongeveer een kilometer lopen we op de Hondsbosche Zeewering, vlak bij zee. In het kader van de kustversterking is er een duinenrij voor deze dijk opgespoten. Ze zijn bezig met de laatste werkzaamheden. Het centrum van Petten is ons eindpunt.

Wandelen met broer Piet en zwager Leo van Bergen aan Zee naar Petten, 22 km.

 

 


2 reacties

  1. dickwalraven schreef:

    Ik denk het niet. Qua leeftijd kan Ron de vader van Ali zijn.

  2. Bas schreef:

    De broer van Ali B.?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: