Home » 2015 Trekvogelpad » Leusveld

Leusveld

Maandag 23 maart 2015

De chauffeur van de buurtbus rijdt ’s morgens naar Zutphen meestal met reizigers, veelal studenten en scholieren. Terug naar Eerbeek rijdt hij doorgaans in zijn eentje. Nu rijden wij de stad uit in het minibusje. We maken een praatje met de vrijwillige buschauffeur en mogen uitstappen, waar we willen. ‘Ik stop gewoon daar waar mijn klanten heen willen’. We kiezen voor het Apeldoornse kanaal. Dan zijn we direct op weg op onze route richting Brummen.

008 (900x674)

Onderweg naar dat dorp wandelen we door niet al te grote bosachtige gebieden met veel slootjes, zoals door Leusveld. Wij weten dat de gemeente Haarlemmermeer een straat in Nieuw Vennep naar dit voormalige landgoed heeft genoemd. Brummen groeide nadat in 1866 de spoorlijn werd aangelegd. Welgestelde gepensioneerden, o.a. Indiëgangers, vestigden zich hier. Het dorp heeft een Jumbo, een paar bakkers, een handje vol andere winkels, een café-restaurant aan het marktplein en een snackbar.

029 (900x655)

 

030 (900x674)

Bij de pont naar Bronkhorst heeft de gemeente nieuwe bankjes neergezet. De laatste keer dat ik hier kwam, zag het wachthokje direct bij het veer er nogal verlopen uit. Wij zijn de enige drie passagiers hier. In het kleinste stadje van Nederland is het Wapen van Bronkhorst gesloten, maar de overburen De Gouden Leeuw heet ons hartelijk welkom. Op de terrassen zitten al verschillende mensen te genieten van de zon.

031 (900x675)

 

035 (900x675)

Het dorp Wichmond bestaat een paar straten met woningen. Niet spannend allemaal. De watermolen van Hackfort kunnen we alleen maar van een afstandje bekijken. Er worden werkzaamheden uitgevoerd. Daarom is het wandelpad daar tijdelijk afgesloten. Bij boerderij Het Riethuis is een zelfbedieningscafé in een rond onderkomen langs het doorgaande fiets/voetpad. Het is er druk. We zeggen de bezoekers daar gedag en gaan verder over de Veldslagweg.

049 (900x675)

Bij een boerderij zien we een veulen geboren worden. We blijven daar even staan en kijken het tafereel aan. Volgens de man die het paard helpt bij de bevalling, is het allemaal goed gegaan. Het veulen lijkt op de vader zegt hij. Het is zwart maar wordt later wit. Het is een schimmel.

056 (900x675)

Voorbij Kasteel Vorden is het niet ver meer naar het station. Hier zetten wij vanmorgen de auto neer. Meer dan twee uur later zijn we terug in de Bollenstreek. Al met al waren we vandaag weer een aardig stukje van huis.

Wandelen van Eerbeek naar Vorden, 28 km, met Piet en Leo. De route maakt onderdeel uit van het Trekvogelpad, een wandelpad dwars door Nederland.

 


2 reacties

  1. Zwager Leo schreef:

    Lekker vroeg starten om weer wat verder weg te kunnen wandelen en niet om te vissen zoals Piet in eerste instantie opperde.
    De volgende etappe komt vast tot in Duitsland of Enschede ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: