Home » 2015 Fietsen en wandelen » Beschermd dorpsgezicht

Beschermd dorpsgezicht

Maandag 10 augustus 2015.

026 (1280x942)

In het stroomgebied van de Overijsselse Vecht liggen dorpjes met rieten kappen en zwart geteerd hout. De plaatsjes worden aangeduid als beschermd dorpsgezicht. De gehuchten hebben namen als Junne en Beerse. Een bewoner legt ons uit dat er vroeger in plaats van riet ook wel goedkoper stro werd gebruikt om de woningen tegen weer en wind te beschermen. Dat was arbeidsintensief. Hij zegt: ‘De boeren hadden geen gebrek aan tijd, maar wel aan geld’.

037 (1280x960)

We brengen een bezoek aan het centrum van Hardenberg. Wat opvalt, is dat er veel toeristen hier rondhangen. Als wij koffie drinken bij de bakker staan onze fietsen aan de overkant tegen de pui van het Chinese restaurant dat sinds januari is gesloten. Echt indrukwekkend is dit dorp niet. We gaan weer verder.

039 (1280x943)

In Coevorden komen we langs ‘Vlotburg’, een nepkasteel gebouwd op een schip. Het is er vandaag erg rustig. Op andere tijden zal het open zijn voor kinderen, die dit riddergebeuren willen bezoeken. Verder komen we twee mensen tegen die met een ezel het Pieterpad wandelen. Ze zijn net bezig om de mest weg te scheppen, die de ezel hier aan de rand van de weg had gedeponeerd. Ik mag een foto nemen, maar graag alleen van de ezel.

We fietsen een stuk door bossen en langs heidevelden. In Emmen wordt een nieuwe dierentuin gebouwd. Het oude Noorden Dierenpark sluit eind van dit jaar. Ook tussen Emmen en Borger gaat de route door bossen. In Borger, het dorp met de grootste hunebed van Nederland, zetten we onze tent op bij een enorm kampeerterrein van Roompot.

Van Ommen via Emmen naar Borger, 95 km fietsen met broer Piet. Onderdeel van Rondje Nederland.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: