Home » 2015 Fietsen en wandelen » De koopvrouw uit Gasselte  

De koopvrouw uit Gasselte  

Dinsdag 11 augustus 2015.

Borgen is bekend om zijn hunebedden. Aan de rand van het dorp nuttigen wij ons ontbijt bij een theetuin, waar op dit uur nog geen thee wordt geschonken. We eten vers brood, wat we zo-even hebben gekocht op de weekmarkt hier. Als beleg hebben we banaan van de groenteman van de markt. De kaasboer kon ons alleen stukken kaas verkopen maar geen plakken. Vandaar.

056 (1280x938)

Vijf km verder ligt Gasselte. Hier is een enorm pannenkoekenrestaurant. De eigenares is aan het stofzuigen. Hoewel ze officieel nog niet open zijn, wil deze dame voor ons wel twee kopjes koffie zetten en een tafeltje droogmaken. Tegenover het restaurant staat een beeld van een mevrouw met een fiets. Dit is gemaakt ter herinnering aan een legendarische koopvrouw, die op haar fiets in Gasselte en de omliggende gemeenten garen, band, jarretels e.d. verkocht. Ze woonde alleen in een woonwagen bij het dorp. Haar man was opgenomen in een inrichting en haar kind werd opgevoed door haar zus. Ze ging ‘ter kerke’ in het dorp waar ze de komende week zou gaan venten. Dan wisten de dorpelingen dat ze eraan kwam.

Onderweg zien we bij cafés en eethuisjes overal wespenvangers van het soort dat je bij winkels als Blokker kan kopen, maar ook exemplaren gemaakt van plastic wegwerpflesjes.

070 (1280x960)

Assen laten we letterlijk en figuurlijk links liggen. Wel doen we de stad Groningen aan. Piet schaft hier een nieuw luchtmatras aan voor in zijn tent. Hij lag de afgelopen nacht toch wel erg hard op het dunne laagje schuimplastic. Hartje stad, Grote Markt en omgeving, is gezellig druk. Het is introductieweek voor de eerstejaarsstudenten van Groningen. Als je een paar dagen door bossen, langs akkers en kleine dorpjes fietst, doet een grote levendige stad snel stressvol aan. Daarom gaan we na een drankje op het terras van De Drie Gezusters weer rap op weg.

075 (1280x958)

In Aduarderzijl is een minicamping. In het dorp zelf is weinig tot niets te doen. Bij de camping is een ‘Rustpunt.nu’, een veer naar een dorp verderop en je kunt er kano’s huren. Na een heerlijke douche gaan voor het avondeten naar Garnwerd, drie kilometer terug. We hadden onderweg al gezien dat hier een eetcafé aan het water is. Wij kiezen voor een plek op het buitenterras, terwijl het binnen in het café al bijna helemaal vol is. Ze doen hier goede zaken. Als we besluiten op te stappen zien we twee wandelaars met rugzakken. Ze vragen bij het eetcafé of ze hier (budget) kunnen slapen. Ze zijn bezig met het Pieterpad. Helaas voor hen heeft het eetcafé geen kamers. Ze gaan het verder proberen bij de oude pastorie in het dorp.

Van Borger via Groningen-stad, naar Aduarderzijl, 80 km fietsen. Onderdeel van Rondje Nederland.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: