Electra

Woensdag 12 augustus 2015.

Ezinge is een wierdedorp. Wierde is een ander woord voor terp. Als we hier ’s morgens zijn komt er juist een vuilnisauto de smalle dorpsstraat inrijden. Piet en ik zetten onze fietsen zo dicht mogelijk tegen de kant. De kippen die op de rijbaan lopen zijn waarschijnlijk wel bekend met het feit dat er zo nu en dan auto’s door de straat rijden. Ze laten zich niet plat rijden. Bij de dorpskerk staat een bord met uitleg over de wierde. Deze was er al ver voor onze jaartelling. Hij is een aantal keren opgehoogd. Grote delen zijn later in de loop van de jaren weer afgegraven om de grond als mest of bodemverbeteraar te kunnen verkopen.

Onderweg op een smal pad komen we een ploeg grond- en kabelwerkers tegen. De mannen zijn bezig met de aanleg van 80 km glasvezel van Drenthe via de provincie Groningen naar Friesland. We kunnen nog maar net langs hun materieel en wagens.

Electra is een gehucht in de gemeente Zuidhorn, gelegen op een kunstmatig schiereiland aan de zuidkant vaan het Reitdiep. Hier werd rond 1920 het gemaal De Waterwolf gebouwd voor de bemaling van bijna 100.000 ha land in de provincies Drenthe en Groningen. Dit gemaal was het eerste gemaal dat elektrisch werd aangedreven. In 1978 zijn de elektrische motoren vervangen voor dieselmotoren.

Het natuurgebied Lauwersmeer ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland. Het Gronings deel, Marnewaard, is een erg rustig gebied. Hier woont geen mens. Alleen is er een militair complex en een stukje van de weg af een café-restaurant. Dit horecagebeuren heeft vandaag nog geen enkele klant gezien, als wij hier vragen of we een koffie kunnen bestellen. De baas klaagt dat zijn restaurant moeilijk is te zien vanaf de doorgaande weg. Er is inmiddels vorige week een nieuwe betonnen voet gemaakt voor een vlaggenmast.

098 (1280x960)

100 (1280x960)

Lauwersoog is een haven, van waaruit de boot naar Schiermonnikoog vaart. Van hieruit kom je op een afsluitdijk, die er voor zorgde dat de Lauwerszee het Lauwersmeer werd. Paesens en Moddergat waren vissersdorpjes totdat het riviertje dat hier uitmondde in de Waddenzee dichtslibde. Nu is er een wadloopcentrum.

109 (1280x960)

Onze tentje zetten we op de minicamping in Oudebildtdijk voor een haag uit de wind. Martien, de eigenaar van deze camping, komt uit een boerengeslacht, heeft een paar geiten, maar houdt zich verder niet bezig met akkerbouw en veeteelt.

Voor onze warme hap gaan we terug naar het dorp Oudebildtzijl in eetcafé ‘Het Graauwe Paard’. Als je hier wilt biljarten moet je guldens in de klok gooien. Deze guldens kan je kopen aan de bar van het café.

Van Aduarderzijl naar Oudebildtdijk, 88 km fietsen met broer Piet. Het is een onderdeel van Rondje Nederland


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: