Home » 2016 Fietsen en wandelen » Van Well naar Boxmeer

Van Well naar Boxmeer

Dinsdag 20 december 2016.

Eén van de kortste dagen van het jaar. We staan vroeg op om bij de eerste gelegenheid van vandaag met de trein op weg te gaan naar Noord-Limburg. De dienstregeling van de trein veranderde afgelopen weekend. Nu kunnen we vanuit Sassenheim naar Amsterdam, zonder in Hoofddorp te hoeven overstappen. In Sloterdijk stappen we op de trein die vanmorgen in alle vroegte vanuit Den Helder kwam en Nijmegen als eindstation heeft. In Nijmegen gaan we verder met een dieselstoptrein van Arriva naar Venray. Het laatste stukje moeten we nog met een streekbus om bij de Kasteellaan in Well te komen. ‘Haje!’, zegt de chauffeur als we in Well uit de bus stappen.

Onderweg, lopend naar het centrum van Well, komen we langs de plaatselijke bakker. Die heeft stoeltjes buiten staan, maar gelukkig ook binnen. Het vriest vanmorgen. We komen voorbij het dorp langs het Leukermeer, Dit recreatiegebied is ontstaan door het afgraven van grind en zand. Zomers moet je vier euro toegang betalen om hier te  mogen zwemmen of zonnen. Nu is het toegangshek gesloten. We zien dat er op verschillende plekken zijn waar het hek stuk is gemaakt om gratis naar binnen te kunnen.

p1150276

Aijen is een leuk dorpje verderop. Ze hebben hier een actieve carnavalsvereniging. We komen langs het huis van Prins Carnaval. In het wandelboekje van het Maaspad staat dat hier in dit dorp in vroeger tijden veel cafés waren. Nu is er nog één over. We zien een paar mannen in het café zitten. Daarom lopen we naar de ingang aan de zijkant. De cafébaas komt ons al tegemoet om te zeggen dat het café nu niet open is. Het nodigt ons niet uit om desalniettemin toch bij hem een bakkie te komen doen.

p1150280

Bij de overstromingen van de Maas van 1993 en 1995 lag het hoger gelegen Bergen als een eiland omgeven door water. Ze hielden hier droge voeten maar waren wel volledig geïsoleerd. We steken de Maas over met het pont naar Vierlingsbeek. Dit Brabantse dorp heeft een Vrijthof. Het is een stuk minder werelds dan het Vrijthof in Maastricht. Voor het dorp staat een bordje dat verwijst naar een café-restaurant. Het horecabedrijf is leuk versierd in verband met de dagen voor kerst. Helaas voor ons  is het bedrijf dicht. Er staat niet aangegeven wanneer hij wel open is. Wij nuttigen onze meegebrachte broodjes aan een ruime picknicktafel voor de openbare bibliotheek, die nu ook gesloten is. Overigens is ook nog een winkel aan het Vrijhof, een kleine Plusmarkt.

p1150287

Als we het dorp uitlopen komen we in het gebied van de Maasheggen, dit zijn stekelige heggen van sleedoorn en vuurdoorn. Op bordjes staat dat dit het oudste landschap van Nederland is. Hier en daar lopen we vandaag ook op de route van het Pieterpad. We komen langs het sluizencomplex van Sambeek. In Boxmeer stappen we op de trein terug naar de Bollenstreek.

Deze wandeling is etappe 9 van het Maaspad. Het is qua landschap een mooie route. Ook hadden prima weer voor een decemberdag. Het is wel zaak om brood en drinken bij je te hebben als je buiten het zomerseizoen een etappe van het Maaspad wandelt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: