Home » 2016 Fietsen en wandelen » Van Haarlem naar Lisse wandelen

Van Haarlem naar Lisse wandelen

Vrijdag 30 december 2016.

p1150315

Met bus 50 zijn we naar Haarlem Station gereden. Het is nog een beetje donker en het vriest. Na een kop koffie lopen we in de mist richting de Grote Markt. Je kan via de Jansweg of via de Kruisweg naar dit stadsplein. Wij nemen de Kruisweg en kruisen de Parklaan, de straat waaraan  ik zo’n 45 jaar geleden een paar jaar woonde. We zien een mededeling op straat waarin staat dat hier vroeger de Kruispoort was, een van de stadspoorten van Haarlem. Nooit geweten dat er ooit een Kruispoort in Haarlem was. Ik kende alleen de Amsterdamse Poort.

p1150321

Het is rustig op de Grote Markt en omgeving. We lopen door historisch Haarlem langs het Spaarne. Als we op de Noord-Schalkwijkerweg wandelen ligt hier hemelsbreed dichtbij de naoorlogse stadswijk Schalkwijk. Maar dat valt niet op. Het oogt erg landelijk. Er zit veel rijp aan de bomen. Aan de overkant van het water zien we door de mist heen grote huizen op de grens van Haarlem en Heemstede. Daar waar het Spaarne enorm breed is komen we in Heemstede. Na een nog niet zo lang geleden vernieuwde wandelbrug zijn we in de buurt van het vroegere seminarie Hageveld en de Heemsteedse watertoren. Aan de andere kant van de Cruquiusweg lopen we in het oude centrum van Heemstede. Hier aan het Wilhelminaplein is het vandaag erg rustig.

p1150327

Het zuidelijkste puntje van Heemstede heet De Glip. Je kan via de Kadijk naar de Herenweg. Wij gaan rechtdoor naar Bennebroek, langs speeltuin Linnaeushof en langs de AH en een paar andere winkels. We lopen op de grens van Hillegom en Bennebroek door de poort van De Zuilen. Hier kan je vissen, maar normaal gesproken ook een kop koffie drinken of een pannenkoek eten. We zien hier niemand van het personeel. We kijken wat rond. Krielkippen lopen rond onze benen en hier en daar blaffen honden.

p1150331

Voorbij een sushirestaurant – hier was vroeger café ’t Hoogje – in Hillegom gaan we linksaf richting de Ringvaart. Halverwege de weg ligt een nog niet lang geleden aangelegd fietspad door het Hillegoms poldergebied. Eerst nog even door een bedrijventerrein en dan zijn we in hartje Hillegom. Er is hier nog een moderne vestiging van ING-bank, maar het oude postkantoor is jaren geleden al omgetoverd in een hip restaurant.

Voorbij het dorp wandelen we over een weg tussen de winterse bollenvelden naar de Keukenhof in Lisse. Het bos aan de andere kant heet het Keukenhofbosch. Aan de Loosterweg komen we weer langs bollenakkers en bosranden. We gaan door buurtschap De Engel naar mijn huis.

Wandelen met zwager Leo van Haarlem naar Lisse, 26 km, een etappe uit het boekje Jacobswegen in Nederland. Hier en daar is de route door ons wat aangepast.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: