Home » 2017 Fietsen en wandelen » Van Boxmeer naar (Cuijk)/Plasmolen

Van Boxmeer naar (Cuijk)/Plasmolen

Donderdag 5 januari 2017

Om een uur of negen zijn we Boxmeer al weer uit. Een man loopt met een fiets aan de hand en met twee honden. Hij vertelt ons dat hij op de winterdijk op zijn plaat is gevallen. In Boxmeer kwamen we er al achter dat het hier en daar vandaag spekglad is.

p1150346

Het is zonnig als we door het dorp Beugen wandelen. Een kunstenares heeft een minimuseum in een voormalige voedersilo die bekleed is met wilgentenen. Waarschijnlijk omdat we nu in de kersttijd zitten zien we in de vitrines achter glas onder meer teenslippers voorzien van een rode bekleding gemaakt van breiwol. Dit geldt ook voor een kroonluchter. Aan het eind van het dorp staat een beeld van een varken. Dit herinnert aan de tijd dat hier veel varkensboeren waren. Nu is er geen één meer.

We wandelen over een natuurpad dat vroeger een spoorbaan was. Hier reed de trein van Boxtel (NL) naar Wesel (D). In 1972 zagen ze hier de laatste goederentrein. In een dorpje verderop vertelt een oudere man ons dat later, tijdens de karnaval als ludieke gebeurtenis, nog een trein over dit traject heeft gereden. Over de Maasbrug mocht de trein toen echter niet. Men ging er vanuit dat die te onveilig was om er nog een trein over te laten rijden. Wij begrijpen dat dit al jaren geleden plaatsvond.

p1150362

Bij de Maasbrug is goed te zien dat het water hier een stuk lager staat dan normaal. Dit heeft alles te maken met de sluis die een week gelden werd stuk gevaren. Een verzameling fietswrakken is nu zichtbaar. Gennep aan de Limburgse kant van de Maas is een gezellig stadje.

p1150371

p1150370

De Niers een riviertje dat 114 km verderop in Duitsland ontspringt komt uit bij de Maas. Hier was het Genneperhuis, een vesting waarom in de loop van de jaren veel gevochten werd. Er is daarom ook ongeveer niets van over gebleven. Als we het natuurgebied verlaten staan we aan de rand van het dorp Milsbeek. Er is hier een theehuisje in een voormalig bakkershuisje bij een gerestaureerde boerderij. Mevrouw Vissers, de eigenaresse, vraagt ons of wij het Pieterpad of het Kreupelpad wandelen. Later komen we langs de gebouwen van een steenfabriek die al jaren niet meer in gebruik zijn.

p1150376

We wandelen een stuk langs de Mookerplassen richting de Veerweg die leidt naar de pont naar Cuijk. Op een bord is aangegeven dat de veer naar Cuijk niet vaart. Waarschijnlijk hadden we dat kunnen bedenken. We laten Cuijk Cuijk en wandelen deels terug naar Plasmolen waar we de bus naar Nijmegen nemen. Vandaar treinen we terug naar de Randstad.

Wandelen met zwager Leo van Boxmeer via Gennep naar (Cuijk)/ Plasmolen, 25 km. Dit is een etappe van het Maaspad.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: