Home » 2017 Fietsen en wandelen » Van Heino naar Wijhe (15)

Van Heino naar Wijhe (15)

In Overijssel 19 km wandelen. Etappe 15 van Het Langste Natuurpad van Nederland.

Maandag 30 oktober 2017.

Bij het station van Heino is mijn start. Vorige week zag ik niet veel van dit dorp. Daarom begin ik vandaag met een rondje Heino. Vier straten komen uit op een pleintje waarop een protestante kerk staat. Dit is het hart van het dorp. De kerk stond er al voor het begin van de reformatie 500 jaar geleden.

De meeste winkels liggen aan de Canadaweg niet ver weg van de kerk. De Dorpsstraat heeft zijn allure in de loop van de jaren verloren.  De horeca rond de kerk en de bakker zijn op dit uur van de dag (vóór 8.30 uur) nog niet open. De supermarkten wel. De marktkooplui hebben hun waren uitgestald. De klanten moeten nog komen.

Aan de andere kant van de spoorlijn is een soort kinderboerderij. Hier hebben ze ook herten. Het mannetjeshert burlt net zo als zijn soortgenoten in de Waterleidingduinen bij Vogelenzang. Varkens vermaken zich in een laagje water en blubber.

Bij museum Nijenhuis is een beeldentuin, die je kunt bezoeken, als je een kaartje koopt. Maandag is het hier gesloten. Vandaag is het maandag. Landgoed Nijenhuis is eigendom van de provincie Overijssel. De Fundatie in Zwolle zwaait hier de scepter.

Het natuurgebied hier verlaat ik door een tourniquet in een stevig hekwerk. Dikke mensen en mensen met wandelwagentjes, of iets dergelijks, kunnen er niet door. Ik frommel eerst mijn rugtas naar de andere kant. Daarna houd ik mijn adem in en sta even later aan de andere zijde van het hek. Vandaag wandel ik veel op zandpaden, dikwijls omgeven met fraaie bomen, zoals beuken en eiken.

Bij een boerderij is een Rustpunt. De boer en zijn vrouw zitten hier met hun stagiair aan de koffie. De boer heeft zo’n 160 stuks vee. Het boerenbedrijf heeft twee locaties. Hier bij de boerderij van de vader staat het jonge vee, bij zijn zoon staat het melkvee. De boer heeft geen mestproblemen. De mest kan hij allemaal uitrijden op zijn eigen weiden. Wel zal hij het aantal koeien iets moeten verminderen.

Verderop kom ik op het Landgoed Windesheim. Een havezate is hier niet te bekennen. Die is gesneuveld in 1944 bij een bombardement. De hogeschool van Zwolle heeft de naam Windesheim sinds de fusie jaren geleden van een aantal sectorale hogescholen in Overijssel. Bij het buurtschap Elshof is een mooi aangelegde vlindertuin. De atalanta’s moet ik zelf bij denken. Die zijn er niet deze tijd van het jaar. Het is een mooi plekje om mijn boterhammen op te eten.

Wijhe ligt aan de IJssel. Het dorp is bekend van de worstfabrieken van Stegeman. Zo ver kom ik vandaag niet. Het station ligt op de wandeling vóór het dorp. De trein komt er al aan. Ik kan zo instappen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: