Home » 2017 Fietsen en wandelen » Van Holt naar Heino (14)

Van Holt naar Heino (14)

Wandelen op 25 oktober 2017 van Holt/Oudleusen (gemeente Dalfsen) naar Heino (gemeente Raalte), etappe 14 van het Langste Natuurpad van Nederland, afstand 24 km.

De wandeling begint voor mij bij de bushalte, niet ver van de stuw in de Overijsselse Vecht in het  buurtschap Holt. Hier is ook een hotel. Op internet had ik gezien dat hotel-restaurant Mooirivier voor eetgasten pas bij de lunch open gaat. Daarom stuurde ik gisteren een berichtje op hun site van met de vraag of ik rond half 9 in het hotel koffie kon drinken. Als antwoord kreeg ik een mail met de tekst ‘Het is geen probleem om morgen om 08.30 uur koffie bij ons te drinken’.

Ruim twee uur zat ik in trein en bus om hier te komen. Ik wil nu wandelen. Daarom besluit ik toch maar niet eerst koffie te drinken in het hotel.

Al snel wandel ik in de bossen van Landgoed Vilsteren. Hier en daar liggen er kleine en soms grotere plassen water op mijn voetpad. Er liggen al heel wat herfstbladeren en dennennaalden. Voorbij een spoorwegovergang met klaphekjes blijf ik in de natuur lopen. Er zijn niet alleen bossen, maar ook heidevelden en hier en daar grasvelden met koeien. De route voert over bospaden, karrensporen en zandpaden.

Bij de Schaapskooiweg ben je op de grens van twee natuurgebieden. Ten noorden ligt Landgoed Vilsteren met het Vilsterse Veld. Daar kom ik vandaan. Ten zuidwesten ligt Landgoed Rechteren en het Rechterseveld. Daar ga ik nog naartoe. Bij deze overgang van gebieden rust ik uit op een bankje op een kruispunt van wegen. Een groepje mensen wandelt mijn kant op. Een mevrouw vraagt of ik ook meedoet aan de Afrikaloop. Met deze wandelaarster kijk ik of zij de goede kant opgaat. De deelnemers van de Afrikaloop hebben alleen een beschrijving, geen kaartje of gps-track. Zij lopen voor een goed doel in Afrika in 7 dag-etappes door Drenthe en Overijssel.

De sloten, sluisjes en gemalen worden hier beheerd door het Waterschap Drents Overijsselse Delta. In het boekje van mijn route – Het langste natuurpad van Nederland – staat dat er in het Rechterseveld raven voorkomen. Ik zie of hoor ze niet. Wel hoor ik regelmatig de roep van kauwen en gaaien. Ook zie en hoor ik een keer een groep ganzen overkomen.

De Witte Gans is een restaurant dat pas om 17.00 uur open gaat. Het is hier daarom nu nog rustig. Langs het Overijssels Kanaal ligt een wandelpad annex karrenspoor en een betonnen fietspad. Een mevrouw op een paard komt mij tegemoet en even later haalt een man met snelle e-bike met nummerplaat mij in op de betonnen strook.

Daar waar ik over de brug naar de andere kant van het Overijsselskanaal wandel, kom ik weer diverse wandelaars tegen. Die lopen in deze herfstvakantie de Sallandse Wandelvierdaagse, de SW4D. Ze kunnen kiezen uit 8, 20, 30 en 40 km per dag.

Voorbij het kleinschalige landgoed De Gunne en door een tunnel onder de N35 door, kom ik in de bebouwde kom van Heino. Mijn route gaat niet door het centrum maar gaat door de groene gebieden langs het dorp. Wat valt mij op hier? Er wordt volop glasvezel aangelegd in dit dorp en de plaatselijke AH exploitant noemt zijn supermarkt Albert Heijno. Het station van Heino is het eindpunt van deze wandeling.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: