Home » 2017 Fietsen en wandelen » Van Heerde naar Gortel (17)

Van Heerde naar Gortel (17)

S

Dinsdag 5 december 2017.

Heerde, jaren had ik er nooit van gehoord. Nadat wij vorige week hier onze wandeletappe eindigden, las ik een paar dagen geleden dat er in dit dorp een actiegroep is gevestigd tegen de toekomstige geluidsoverlast van Vliegveld Lelystad. Aan de rand van het dorp Heerde stappen we om half negen uit de bus om onze wandeling van vandaag te beginnen.

 

Vorige week liepen we vooral op stille wegen tussen gras- en akkerlanden; nu lopen we al ras in het bos. We komen langs het Heerderstrand en een golfterrein bij een recreatieplas die ontstond door zandwinning voor de aanleg van de A50. Deze tijd van het jaar is hier niets te beleven.

 

In het bos komen we langs verschillende sprengen, gegraven beekjes. Ook steken wij die zo nu en dan over via houten bruggetjes. Een kleine groep vrijwilligers van het Gelders Landschap is met takkenscharen bezig jong opkomende boompjes af te knippen.

Aan de bosgrond is te zien dat in het bos hier regelmatig wilde zwijnen graspollen omhoog ploegen. Wilde zwijnen zijn  vooral ’s nachts actief. Wij komen ze nu niet tegen. Zo nu en dan komen we langs stapels boomstammen. Het bos- en heidelandschap is hier en daar aardig uitgedund.

De rust van de bossen wordt verstoord door het geluid van schieten. Een paar jaar geleden had het leger onvoldoende geld om kogels te kopen. Die tijd lijkt nu voorbij. Pas om elf uur, koffietijd voor de soldaten, wordt het tien minuten rustig. Daarna gaat het schieten nog door tot  zo’n uur of half een.

 

Veel blad zit er niet meer aan de bomen. Nu valt hier en daar vooral het geelrode blad van wilgen op. Op een kruising staat een bank, waarin verse eieren te koop staan. De boer komt net aan om het geldbakje te legen. Wij maken een praatje met hem.

 

 

Onze etappe eindigt bij Gortel aan de rand van Landgoed Het Loo. Van hier uit is het nog 6 km over het fietspad langs de Oranjeweg naar de bushalte in Emst.

Met zwager Leo van Heerde naar Gortel wandelen, 24 km, inclusief naar de bushalte. Etappe 17 van het Langste Natuurpad van Nederland.


2 reacties

  1. Roel schreef:

    Geen geld, 2 euro voor een gortel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: