Home » 2018 Fietsen en wandelen » Homoet (22)

Homoet (22)

Dinsdag 20 februari 2018.

Een buurtbus brengt ons bij het beginpunt van vandaag, een bushalte tussen Oosterbeek en Doorwerth. We lopen door het bos op de Italiaanse weg. In 1848 liet Baron van Brakel van Kasteel Doorwerth deze weg aanleggen als verbinding naar het toen pas geopende treinstation Doorwerth (1).

 

Vanaf de Boersberg heb je een mooi uitzicht op de Nederrijn en de Betuwe. In de uiterwaarden ligt waterburcht Doorwerth. Het kasteel werd het eerst genoemd in 1260. In het jaar 1435 kwam het in bezit van Reinout van Homoet. Zijn huidige uiterlijk is te danken aan verbouwingen in 1560, onder andere door Walrave, Vrouwe van Doorwerth (2).

Via een lange brug over de uiterwaarden en de rivier de Nederrijn komen we in de Betuwe. In het buurtschap Homoet, gemeente Overbetuwe, staat een kerkje met beukenhagen langs het pad naar de voordeur.  Boven de deur staat de volgende tekst: ‘Van dit gebedshuis uit de Verenigde liefdegaven der Christelijke belangstelling opgericht door Coenraad Jan Rau van Gameren tot Homoet op 29 juni 1869’.

Bij Landgoed Schoonderlogt wordt een jong stel op de foto gezet met in hun handen een roze en een blauwe ballon. Is dit om de zwangerschap van de vrouw te vieren? We hebben het niet gevraagd.

We steken de Linge, een bescheiden Betuwese rivier, over. Het enige dorp waar we vandaag door komen is Valburg. De confettisnippers van het carnaval liggen nog op de rijweg en de  stoepen.

Als we de Betuwelijn en de A50 zijn overgestoken komen we bij de recreatieplassen tussen Herveld en Slijk-Ewijk. Hier eindigt onze dagwandeling.

Etappe 22 met een stukje etappe 21 en een stukje etappe 23, van Het Langste Natuurpad van Nederland met zwager Leo. Vandaag 22 km.

  • (1) Bron: Boekje Langste Natuurpad van Nederland.
  • (2) Bron: Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: