Almere

S

Woensdag 9 januari 2019.

 

‘Heb je een verrekijker bij je?’ vraagt de mevrouw van de Kiosk op Station Almere Muziekwijk, als ik haar verteld heb welke wandeling ik ga maken. Nou die heb ik niet bij me. Het is wellicht een idee voor een volgende keer.

In het Pampushout wandel ik op wat blubberige bospaden. Twee dames laten een niet al te grote hond uit. Het beest loopt niet aan de lijn. Als de dames linksaf willen gaat de hond rechtdoor met mij mee. Ze roepen of ik de hond wil vastpakken. ‘Hij bijt niet’.  Ik sta stil en wacht totdat de hondenbezitsters het beestje hebben opgehaald. De ene mevrouw tegen mij: ‘Hij loopt vandaag voor het eerst los’.

Op de dijk van het IJsselmeer, de Oostvaardersdijk, heb ik de frisse noordoostenwind pal in mijn gezicht. Mij capuchon doet lekker warm aan. Na 1 ½ km verlaat ik de dijk en kom op het Lepelaarspad. Al snel zie ik een bord met de tekst ‘Doorgaand fietsverkeer Lepelaarspad gestremd’. Altijd lastig wat je dan moet doen. Ik kies ervoor om door te lopen. Een stukje verder komt een man met een Stella e-bike mij tegemoet. Hij zegt dat er ergens een kanaal is gegraven en dat het pad rond de Noorderplassen niet meer kan worden gevolgd.

Hij vertelt dat als ik terug ga naar de dijk en daar de weg vervolgd richting het gemaal, ik voorbij dat gemaal wel weer ergens naar het pad rond de Noorderplassen kan komen. Ik volg zijn advies op . Ruim vier km verder ligt het gemaal De Blocq van Kuffeler. Aan de andere kant van de weg is een bezoekerscentrum met koffiehoekje. Dit centrum is echter in deze tijd van het jaar alleen in het weekend open.

 

Niet ver van het gemaal aan de rand van een bos met uitzicht op een kanaal met een houten fiets- en voetgangersbrug staat een bank in de zon en uit de wind. Een uitstekende plek voor een rustmomentje met mijn boterhammen en mijn dopper met karnemelk.

 

In het Wilgenbos huizen grote hoeveelheden aalscholvers. Ze vliegen met veel gekletter op als ik in de buurt kom.  Verderop op de Grote Vaartweg ben ik bijna in Almere Buiten. Ik schat in dat ik aardig wat km’s en tijd nodig heb om bij de Noorderplassen uit te komen. Daarom loop ik naar het centrum van Almere Buiten en neem daar de trein terug naar Nieuw-Vennep.

 

De Groene Wissels-wandeling heet Almere-Muziekwijk: De Noorderplassen. Deze Noorderplassen heb ik vandaag niet gezien.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: