Home » 2019 Langs de Maas » De bron van de Maas (M1)

De bron van de Maas (M1)

S

Dinsdag 30 april 2019.

Gisteren kwamen we per trein aan in Langres in Frankrijk. Het eerste stuk via Antwerpen, Lille en Parijs ging goed. Het laatste stuk van Parijs Gare de l’ Est (Station Parijs Oost) ging niet appeltje-eitje. Gepland hadden we om rond 19.30 uur in Langres aan te komen. Het werd bijna drie uur later. In de trein werden op zeker moment voedselpakketten door de Franse Spoorwegen uitgedeeld in verband met de grote vertraging. Wat precies de reden van het grote oponthoud was weten we niet. We hoorden dat er obstakels op het spoor zouden liggen.

Aan het ontbijt zitten vanmorgen nog meer fietsers, krasse knarren met old-timers racefietsen. Na het stokbrood, de kaas, de jam en het bakje yoghurt met vruchtjes gaan we nog even de stad in. We bezoeken het centrale plein en de stadsmuur. Het is nog erg rustig. De winkels worden bevoorraad.

 

De bron van de Maas doen we aan, waar overigens niet veel aan te zien is. Door rustige dorpjes fietsen we. In Neuilly-l’ Eveque is een bakkerswinkeltje met twee stoeltjes buiten voor het raam.  Hier scoren we een kopje koffie. Op de deur zien we dat de winkel morgen op 1 mei gesloten zal zijn.

 

 

Verder in een dorpje met de naam Andillt-en-Bassigny vragen we aan twee dames, die onderweg zijn naar de begraafplaats bij de dorpskerk, waar hier ergens een bakker is. Ze wijzen naar het eind van de korte straat. Daar komt een witte bakkersbus aanrijden. We lopen er naar toe en krijgen te horen dat de bakker geen brood aan ons wil verkopen, omdat hij anders te weinig heeft voor zijn eigen klanten. Een uur later komen we nog een rijdende bakker tegen, waar we wel brood en nog wat andere zaken kunnen aanschaffen. In dat dorpje gebruiken we de lunch op een bankje in de zon.

Hotel Het Witte Paard in Saint Thiebault neemt vanavond geen gasten aan, omdat het morgen Dag van de Arbeid is en ze dan niet werken. Ze verwijzen ons naar Neufchateau. Via booking.com boeken we onderweg een kamer in een twee-sterren-hotel in die plaats.

In ons hotel is ook een echtpaar van ergens in de zeventig uit een dorp in de buurt van Breda, die al vijf keer naar Santiago waren gefietst en verder diverse andere fietstochten hadden gemaakt. Ze fietsen nu van noord naar zuid langs de Maas. Dat is de andere richting dan die wij fietsen. Ook komt er bij het hotel nog een Limburger aan fietsen. Die heeft een lange dag achter de rug en is behoorlijk afgeknoedeld.

Vandaag komen we langs grote koolzaadvelden en horen regelmatig vogels zingen. Het weer valt ons wat tegen. Soms is er wel wat zon, maar doorgaans is het bewolkt.

Dag 1. Fietsen langs de Maas met broer Piet van Langres naar Neufchateau, 105 km.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: