Home » 2020 Fietsen en wandelen » Rondje Haarlemmermeer

Rondje Haarlemmermeer

S

Woensdag 12 augustus 2020

Vandaag begint mijn rondje Haarlemmermeerpolder bij de Kaagbrug en ik fiets met de klok mee. Dus eerst richting Lisserbroek/Beinsdorp/Cruquis. Het is vandaag een 30-plusdag. Het is nu rond de 32 graden. Flink wat water heb ik in mijn fietstas zitten. De 0.0-hectometerpaal staat bij Gemaal Leeghwater in Buitenkaag. Zomers zitten er altijd mensen op de bankjes bij het gemaal. Dit zijn meestal 65-plussers.

Het is druk bij de Lisserbrug. Sommige chauffeurs kiezen ervoor te draaien en daarmee te kiezen voor een andere brug. Daar waar het waarschijnlijk ook druk is.

Bij Cruquius fiets ik onder de landmark door, een fabriekskraan dwars over de weg langs de Ringvaart. Vorige week  was dit gevaarte in het nieuws. Een zwemmer sprong van de hoge kraan. Hij kwam verkeerd terecht in de ringvaart. Hij werd uit het water gehaald en op de kant gereanimeerd. Een traumahelikopter landde iets verder op de Bennebroekerdijk.

Ter hoogte van de Haarlemse wijken Schalkwijk en Parkwijk is bedrijventerrein De Liede en een voormalige vuilstort met dezelfde naam. Twee karkassen van Volkswagenbusjes zijn neergezet tussen de brandnetel- en bramenstruiken. Met verf is daar een tekst opgespoten: Gratis mee te nemen.

Aan de overkant vanuit Zwanenburg gezien staat de voormalige suikerfabriek in Halfweg. Er is een nieuwe voet/fietsbrug gemaakt van Zwanenburg naar het terrein van de ‘fabriek’. Sinds 1 januari 2019 maakt Halfweg ook deel uit van de Gemeente Haarlemmermeer.

In Lijnden staat ook één van de drie gemalen die in de jaren 1849 tot 1852 die Haarlemmermeerpolder droog pompten. Nu is er een deftig restaurant gevestigd in het gemaal, restaurant Quinis.

Voorbij Nieuwe Meer en het Rottepolderplein ligt het Amsterdamse Bos aan de overzijde van de ringvaart. Vanaf hier zijn veel waterrecreanten te zien. Bij Schiphol-Oost kan je als fietser niet pal langs de ringvaart fietsen. Daar fiets ik op een fietspad op het grondgebied van de luchthaven. Bij de AH-To-Go hier  sla ik nog een extra liter flessenwater in.

Ergens bij Aalsmeer en de Westeinderplassen hangt bij een scheepsbedrijf al jaren een ‘duikboot’ in een installatie. Het ziet eruit alsof hij ieder moment het water ingegooid kan worden.

Op de Meerbrug bij Nieuwe Wetering zijn monteurs bezig met de brug. Wellicht was de brug vast komen te zitten als gevolg van het warme weer. Dit ondanks het water dat constant over de brug vloeit ter afkoeling.

In de dorpen Burgerveen en Weteringbrug wordt glasvezel aangelegd. Dat is te zien aan de bermen en de opritten. Bij woningen en bedrijven liggen rolletjes groene kabel, die zullen worden gebruikt om de huizen en bedrijven aan te sluiten op het glasvezelnet. Ook bij Lowietje aan de Kaag ligt zo’n rol.

Rondje Haarlemmermeer fietsen. Netto 60 km, bruto 67 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: