Home » 2019-2020 Rom Limespad » Arnhem (RL 12)

Arnhem (RL 12)

S

Donderdag 20 augustus 2020

In 1962 was er een grote geldinzamelingsactie op televisie en radio. Het presentatie was in handen van Mies Bouwman. Tijdens en na de actie werd in totaal 22 miljoen gulden ingezameld. Met dat geld is het Dorp gebouwd, een woongemeenschap in Arnhem voor mensen met een beperking. Hier starten wij vandaag onze wandeling.

Niet ver van het treinstation staan treinstellen opgesteld, ook die van een andere maatschappij dan de NS. Die treinen zijn blauw in plaats van geel. Aan aflopende straatjes staan huizen, waar vroeger spoorwegarbeiders woonden.

We steken de Mandelabrug over. Aan de andere kant van de Rijn gaan we voor onze eerste bak koffie, voordat we het natuurgebied Meinerswijk ingaan. We lopen op een gegeven moment over een lange brug waar in de oude tijd trolleys reden met klei voor een steenfabriek. ‘Wilde’ paarden schuilen hieronder tegen de warme zonnestralen.

Als we het natuurgebied uitkomen passeren we een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dat is niet alleen te zien maar ook goed te ruiken. We gaan door een tunnel onder een hoog gelegen spoordijk. Aan de kant waar we nu komen is de Rwzi niet meer te ruiken.

De Vogelenzangsestraat is een weg met hier en daar kleine boerderijen. Ook is aan een zijweg een nieuw woonwijkje gebouwd. Twee medewerkers van een lokaal stadspostbedrijf rijden een paar keer langs met een enveloppe in de hand. Ze kunnen een bepaald huisnummer niet vinden.

’t Vlot is een zandpad langs een water. Aan de kant ligt bagger met schelpen van zoetwatermosselen. Verder komen we bij kunstwerken gemaakt van gezaagd roestend staal. Dit heeft te maken met de vroegere aanwezigheid van soldaten aan de grens van het Romeinse rijk.

We zijn bijna bij de auto, die op een parkeerpleintje staat dat eigenlijk is bestemd voor de bewoners van de appartementen daar. Fortvier aan de Laakoever is een nieuw restaurant. Het werd geopend in januari van dit jaar, kreeg toen te maken met de coronavirus en is zoals de meeste andere horecabedrijven weer open. Het ligt er mooi bij met uitzicht op een grote vijver. Hier gaan we voor een 0.0-biertje. Als we hier droog zitten komt er even een forse regenbui over.

Dag 12. Wandelen met zus Margo en zwager Leo. Van Arnhem naar Arnhem, 16 km. De wandeling maakt deel uit van het Romeinse Limespad.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: