Home » 2019-2020 Rom Limespad » Landgoed Duno (RL 11)

Landgoed Duno (RL 11)

S

Dinsdag 4 augustus 2020.

Oranje Nassau’s Oord. In 1882 kocht koning Willem III een landgoed. Inclusief de aankoop investeerde hij een half miljoen gulden voor een nieuw koninklijk paleis. Het was vooral bedoeld voor zijn vrouw Emma. Die verbleef er echter maar een paar zomers. Willem III zelf beoefende hier zijn hobby houtbewerken. Later bij haar afscheid als regentes kreeg Emma een groot bedrag als nationaal geschenk. Dit geld besteedde ze aan de verbouwing van het paleis tot tbc-sanatorium. Nu is het een verpleeghuis voor dementerende ouderen.

We brengen een bezoek aan de theetuin met de naam Ommuurde tuin. Hij is maandag en dinsdag gesloten. Dus ook vandaag. Toch mogen we een kijkje nemen naar onder meer de moestuin.

 

Kasteel Doorwerth. Een schilder legt het kasteel vast. Hij gebruikt hiervoor een verfdoos die lijkt op de verfdoos die ik als kind eens voor mijn verjaardag kreeg. Volgens de schilder is dit toch van een andere betere kwaliteit. Zo’n klein blokje van minder dan 1 bij 1 centimeter kost 4 euro.

 

 

Uitzichttoren op de Boersberg. Margo gaat de trap op voor een mooi uitzicht op de Nederrijn en kasteel Doorwerth. ‘Het plateau wiebelt wel’, zegt ze als ze weer beneden staat.

 

Landgoed Duno is ontstaan sinds 1800. Het werd een landschapspark met een theekoepel, een rosarium en kassen. Tijdens Operatie Market Garden in 1944 werden de gebouwen verwoest. Er is nog steeds een laan met enorme naaldbomenhaag. De struiken moeten nodig eens bijgesnoeid worden. Een fraaie ijzeren boog geeft de ingang aan.

We komen langs de oude protestantse kerk van Oosterbeek. Deze monumentale kerk heeft een bewogen geschiedenis bij de Slag om Arnhem. Een stukje verder gaan we de Polderweg op. We lopen over het terrein van een camping. We gaan hier voor een 0.0-biertje. Ook de dopper kan worden bijgevuld. Ons pad gaat onder een lange spoorbrug door.

 

In Mariëndaal in Arnhem vlak bij Het Dorp eindigt onze wandeling. Landgoed Mariëndaal: In 1392 werd hier een klooster gesticht. In 1580, tijdens de reformatie, werd het klooster opgeheven en daarna gesloopt.

Romeinse Limespad wandelen met zus Margo en zwager Leo, 21 km. Dag 11.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: