Home » 2020 Zuiderzee » Lemmer (ZZ-04)

Lemmer (ZZ-04)

S

Vrijdag 4 september 2020.

Een rij schapen boven aan de dijk loopt een stukje met ons op, als we hier aan de voet van de dijk richting het zuiden fietsen. In Makkum zijn de meeste cafés om 9.30 uur nog gesloten. Bruin café Romano gaat officieel om 10.30 uur open. Op onze vraag of we al een bakkie bij hem kunnen doen, krijgen we het antwoord, dat we wel op het terras kunnen gaan zitten. Dan. ’Ik ben binnen nog aan het schoonmaken. Nou ja, ga maar binnen zitten. Dat kan ook’.

Aanvankelijk had dit café de naam De Buren, maar dan op zijn Fries gespeld. ‘Als ik een vertegenwoordiger aan de lijn had moest ik steeds de naam spellen. Dan vond ik erg lastig. Daarom heb ik de naam veranderd’. Vroeger was hier een vestiging van de Frieslandbank. Romano, zo heet de eigenaar, laat ons de imposante kluisdeur zien.

 

In Workum staat het museum van schilder, voddenman en oud-ijzer handelaar, Jopie Huisman. Omdat het prachtig zonnig weer is, is het voor ons geen optie om nu een museum te bezoeken. Zo nu en dan komen we vandaag Alkmaarse Rob tegen. Hij fietst in Friesland en hij gaat dorpen bezoeken waar zijn grootouders gewoond hebben.

Bij Rode Klip wordt de Slag bij Warms herdacht. In 1345 versloegen de Friezen de Hollandse Graaf Willem IV. Op een steen staat in het Fries de tekst: ‘Liever dood dan slaaf’. De naam heeft te maken met de rode keileem die hier aanwezig is. In Stavoren is het tijd voor een lunch met uitzicht op het kleine beeldje De Vrouwe van Stavoren.

Lemmer is weer zo’n mooie oude havenstad. Er liggen veel plezierboten afgemeerd. Wij overnachten op de Gemeentecamping.

Fietsen met broer Piet van Zurich naar Lemmer, 74 km. Dag 4 Rondje Zuiderzee.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: