Home » 2020 Zuiderzee » Kampen (ZZ-05)

Kampen (ZZ-05)

S

Zaterdag 5 september 2020

Bij de bakker in het toeristische hart van Lemmer is het op zaterdagmorgen erg druk. Er staat een flinke rij. Tot midden op de straat. Wat verder weg uit het centrum is een bakker die wel plaats heeft voor ons voor van een aantal bakken koffie. Onze telefoons hangen op twee plekken in een stopcontact van de bakkerswinkel.

We gaan vandaag niet helemaal volgens de officiële route, maar maken een ommetje door de Weerribben. Bij het sluisje van Ossenzijl zitten we op het terras in de zon. Het smalle fietspad langs de Kalenbergervaart gaat over een groot aantal houten bruggetjes. In verband met de corona is er hier éénrichtingverkeer ingevoerd. Bij Kalenberg kunnen we daarom niet verder en moeten omrijden. Hier zou je tegen de richting inrijden als je rechtdoor zou gaan. Onderweg komen we wel door het dorpje Nederland, maar niet door Muggenbeet.

Een dijk waarop een fietspad is afgesloten. Aan het begin staat een bord dat aangeeft dat je hier niet in mag of kan rijden. Een stukje verder staat een enorme graafmachine. Die blokkeert het pad van links naar rechts. Links is een kanaal en rechts een behoorlijk talud. Het is weekend. Dus zijn er geen werkzaamheden vandaag. We gaan het maar proberen. Via het talud komen we lopend met de fiets voorbij de graafmachine. Het kost wel veel moeite om weer omhoog op het fietspad te komen. Een kilometer verder aan het eind van de dijk is een bankje. Hierop staat een kistje met het opschrift Koffie van Keet. Er staat koffie in thermoskannen in. Ook zijn er koeken en frisdrankjes. De kosten kunnen worden afgerekend door geld in een glazen jampot met deksel te doen.

Bij Blokzijl zitten we weer op de Zuiderzeeroute. Vollenhove is ook een aardig stadje. Hier rijden we rustig door. We doen ook nog een hoekje Noordoostpolder. We gaan hier door een bos en door Kraggenburg en Schokland.  Schokland, UNESCO Werelderfgoed was tot de inpoldering een eiland. Omdat de Zuiderzee hier regelmatig te keer ging hebben de laatste Schokkers in 1859 het eiland definitief verlaten.

Vandaag rijden we zo nu en dan met de fietsregenjack aan en met de rainlegs. We hebben een beetje regen. In IJsselmuiden, gemeente Kampen, komen we uit bij Camping Seveningen. Als de tentjes staan en we gedoucht hebben gaan we te voet naar Kampen. Hier is een gezellig horecaplein.

Bij het begin van de Kamper-uit-dagen wordt een plastic koe opgehesen naar de bovenkant van de toren. Het heeft te maken met de  ‘niet zo snuggere’ Kampenaren die een koe wilden laten grazen boven op de Nieuwe Toren. Wij zien de koe hangen aan de toren.

Fietsen met broer Piet van Lemmer naar Kampen, 100 km. Dag 5 Rondje Zuiderzee.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: