Home » 2020 Fietsen en wandelen » Schoonhoven

Schoonhoven

S

Dinsdag, 15 september 2020

Een dorpshuis, een kleine supermarkt, een bakker, een slager, een cafetaria en een vestiging van Buurtzorg. Ze hebben het allemaal in Driebruggen. Verder is het een onbeduidend dorpje. Hier start ik vandaag mijn fietstocht.  Het gaat vandaag een erg warme dag worden, een 30 graden-plus dag. Nu heb ik nog kleding met lange mouwen en een lange broek aan.

Vanuit dit dorp rijd je direct op smalle wegen tussen de weilanden. Een vrouw die zojuist haar kind heeft afgezet bij de kinderopvang in het dorpshuis, fiets voor mij uit met haar bakfiets met trapondersteuning. Ze heeft er flink de sokken in. Het eerste dorp dat ik tegenkom is Hogebrug, een gehucht met een lelijk spoorviaduct. De fietspaden links en recht liggen een stuk hoger dan het wegdek voor de auto’s.

Hekendorp heette vroeger Goejanverwelle. Bij de haarspeldbocht van de Bovendijk naar de Onderweg staat een schandpaal uit het einde van de 17e eeuw met het beeld van Vrouwe Justitia. Er is in het dorp ook een banpaal van de stad Gouda. Tot 1989 lag Hekendorp in Zuid-Holland, nu in de provincie Utrecht.

Vlist is de naam van een riviertje en de naam van een dorp. Samen met de smalle dijk slingert het water zich door het landschap. Dan volgt Schoonhoven, de zilverstad van Nederland. Hier ga ik aan de koffie in de binnenstad. Bij Café Carte Blanche staat de deur open en een oudere dame achter de tap. Op dit tijdstip,  even over 9.00 uur, is hier nog geen kip te zien. Ik vraag of ik op dit tijdstip al een kop koffie kan bestellen. Haar antwoord: ‘Ik ben d’r net’.  Ik neem aan dat ze ermee bedoelt dat ik welkom ben. Als ik na de koffie met een puntje afreken, mag ik mijn naam en telefoonnummer in een schrijfblok zetten. Nu is het tijd voor de korte broek en shirt met korte mouwen.

Met het pont ga ik over in de richting van Nieuwpoort, een vestingstad zoals Muiden en Willemstad. Ook vanaf hier rij ik vooral op rustige wegen met links en rechts weilanden. Schelluinen. Ik had nog nooit van die plaats gehoord. Het is een dorp ten westen van Gorinchem. Ergens in de buurt van dit dorp moet ik een heel stuk omrijden, omdat er werkzaamheden plaatsvinden aan een dijk. Gorinchem is mijn keerpunt. Van hier ga ik richting Leerdam. Daar waar Schoonhoven de zilverstad is Leerdam de glasstad van ons land.

Nu ga ik een aantal kilometers langs een kanaal en dan de Meerkerkerbrug over. In 2014 wandelde ik hier met zwager Leo door Meerkerk een etappe van Jacobswegen in Nederland. Dan gaat de route een stuk richting Ameide. Verder rij ik de rest van mijn rit over ongeveer de zelfde wegen als op de heenweg. Nieuwpoort, Schoonhoven, Vlist, Hekendorp en Driebruggen.

Fietsen bij erg warm weer van Driebruggen naar Gorinchem en terug via Leerdam naar Driebruggen, 94 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: