Hillegom

Maandag 12 oktober 2020.

Een thuiswedstrijd. Zus Margo, zwager Leo en ik doen vandaag de Groene Wissel-wandeling Hillegom. Volgens de beschrijving begint de wandeling bij Station Hillegom. Wij zetten de auto’s bij hotel-restaurant De Nachtegaal in Lisse en beginnen hier.

Links en rechts van de Zwartelaan zijn bloembollenvelden. Het is nu niet de tijd van bloemen kijken. Wel worden hier en daar met grote machines bollen gepoot. Komend voorjaar moeten de hyacinten, tulpen en narcissen weer in volle glorie in bloei staan. Bij Loosterweg Noord komen we langs de achterkant van de Keukenhof.

Op de  hoek met de Stationsweg staat een historische schaapskooi. In de tijd dat mijn vader in Lisse opgroeide was die schaapskooi er al. Volgens hem gebruikten zo nu en dan landlopers hem als nachtonderkomen. Verderop staat een aardig huis, Lammetje Groen. Het spoor van Leiden naar Haarlem steken we over bij het vroegere Station Lisse. Aan de Zilkerbinnenweg, in de Bollenstreek ook wel Kromme Zilk genoemd, nemen we een bak koffie uit de thermosfles op twee bankjes, aan de weg neergezet door een tuinder die daar woont.

Bij een woning is een mededeling opgehangen op de brievenbus aan de weg. De tekst: ‘Waterflesje vullen?  —– Naast de voordeur is een kraan’. Van de Zilkerbinnenweg loopt een zandpad langs bollenvelden naar de Leidsevaart. Als we de Beeklaan zijn overgestoken komen we op de Parallelweg. Aan de ene kant staan verschillende doorgaans wat oudere huizen. Veel van die niet al te brede woningen hebben dakkapellen. Bij Station Hillegom gaan we met een scherpe bocht. Nu wandelen we op de Tweede Loosterweg. Later zijn we op de Derde Loosterweg. Nu lopen we op een hoge weg tussen bollenvelden, die een paar meter lager liggen. Hier zijn jaren geleden duinen afgegraven. De wegen bleven op het oude niveau.

Op de Hyacintenlaan nemen we weer een bak koffie en eten een broodje op omgezaagde bomen in de berm. De weg is hier niet erg breed. Twee keer passeert er een erg grote vrachtwagen met bloembollen uit Lutjebroek. In de buurt van de steenfabriek van Hillegom komen we langs Brouwerij Klein Duimpje.

Bij De Nachtegaal staan onze auto’s. Wandelen Groene Wissel Hillegom, 13 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: