Home » 2020 Fietsen en wandelen » Sassenheim

Sassenheim

Vrijdag 23 oktober 2020

Aan de Hoofdstraat in Sassenheim staan, net als aan de Heereweg in Lisse, statige villa’s die ooit het eigendom waren van rijke bollenkwekers. Wij steken de Hoofdstraat over en gaan een stukje verder over graspaadjes naar Ruïne Teijlingen. Het kasteel waarvan hier de resten staan stamt waarschijnlijk uit de 12e eeuw. Het diende ter bescherming van de Rijndijk en de weg naar Haarlem. Op dit kasteel verbleef ook Jacoba van Beieren. Zij was afkomstig uit de hoogste adellijke kringen. Deze historische dame overleed in 1436 aan tbc. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het gebouw zwaar beschadigd. Bij de belegeringen van Leiden en Haarlem in 1572 viel het ten prooi aan de Spanjaarden. Zij verwoestten het tot een bouwval.

We wandelen door de wijk Oosthout. Na een spoorwegtunnel zijn we aan de westkant van de uitbreidingswijk van Voorhout. In het Sport- en recreatiepark Elsgeest worden veel honden uitgelaten. Hier zijn ook volkstuintjes en een manege. De weg komt uit bij de Leidsevaart. Aan de overkant van het water staat molen ‘Hoop doet leven’. Deze molen diende als schilderobject van de Franse kunstschilder Monet. Het doek hangt in het Stedelijk Museum van Amsterdam. Toen Monet zijn schilderij maakte, stond de molen overigens in Rijnsburg. Omdat de bloemenveiling werd uitgebreid stond de molen in de weg en werd in 1999 daarom verplaatst naar Voorhout.

Voorbij de Sassenheimse jeugdgevangenis Teijlingereind komen we bij de Klinkenbergerplas. Deze plas is ontstaan door zandwinning voor de Leidse Merenwijk, de aanleg van de Schipholspoorlijn en een aantal wijken in Oegstgeest. Aanvankelijk heette de plas de Put van Menten. Huib Menten was de eigenaar. Het water is 60 ha groot en is op sommige plaatse 30 meter diep. In 2017 en 2018 was er een groot project van de gemeente Oegstgeest om het gebied rond de plas aantrekkelijker te maken voor wandelaars en andere recreanten. Fietsers zijn hier absoluut niet welkom.

Aan het kronkelig Spoorpad huizen tientallen half verwilderde hanen. Via een graspaadje en een overstapje komen we op het terrein van Mariënhave, het vroegere Groot Seminarie van het bisdom Rotterdam. Nu worden hier 180 woningen gerealiseerd in en rond de voormalige gebouwen. Ook staat in deze hoek een kerkruïne, waar we ook even gaan kijken.

Het bos rond Huys te Warmont wordt beheerd door het Zuid-Hollands Landschap. Het kasteel stamt mogelijk uit 1300. Er staan grote steigers aan de achterzijde. De boel wordt opgeknapt. In het bos zijn veel paddenstoelen te zien. Ook van het rood-met-witte-stippensoort. Het parkeerterreintje is te klein voor al de bezoekers die hier vandaag in de herfstvakantie het bos met de auto willen bezoeken.

Groene Wissel Sassenheim, 18 km wandelen met zus Margo en zwager Leo.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: