Home » 2020 Fietsen en wandelen » Camera Obscura

Camera Obscura

Woensdag 16 december 2020

In mijn schooltijd las ik de Camera Obscura van Hildebrand. Hildebrand is een pseudoniem voor Nicolaas Beets, 1814-1903. In de Haarlemmerhout staat een monument gewijd aan deze schrijver, predikant en hoogleraar. Tegen de Hout aan ligt het Paviljoen Welgelegen, het provinciehuis van Noord-Holland. Dit gebouw ziet eruit als een paleis. Het werd eind van de 18e eeuw gebouwd voor een Amsterdamse bankier.

Het Houtplein wordt nog steeds opgesierd door een hoog gevaarte met groene telefooncellen. Voorbij de brug over de Singel bij het Italiaans restaurant, staat op de splitsing van de Grote Houtstraat en de Gierstraat een oliebollen- en een bloemenkraam. Het is hier niet druk, zoals overal in het centrum van Haarlem. In het vroegere gebouw van V & D zit nu de HEMA. Over de Kruisstraat en Kruisweg fiets ik op mijn gemak richting het station. Onderweg kruis ik de Parklaan. Hier woonde ik een paar jaar rond 1970.

De stad ten noorden van het station wordt Haarlem-Noord genoemd. Het fietspad langs de Verspronckweg voert mij verder noordwaarts. Door rustige straten en iets minder rustigere lanen fiets ik verder richting Driehuis.  Nu ben ik op het verste punt vanaf huis. Hier is het gemeente Velsen. Duinlust Park ligt weer in Santpoort-Zuid gemeente Bloemendaal.

Door de Kennemerduinen ga ik naar Parnassia, een café-restaurant met uitzicht op het strand. Van hieruit fiets ik over de Zeeweg naar Overveen en vanaf hier naar Aerdenhout, Vogelenzang en De Zilk. Bij Café de Ruigenhoek tussen De Zilk en Noordwijkerhout worden de parkeerplaatsen nu opgeknapt en uitgebreid. Op de Delfweg richting Lisse is Boer Aad uit ‘Boer-zoekt-vrouw’ bezig zijn hoekje met graspluimen te kortwieken.

Fietsen naar Haarlem en omgeving en terug, 68 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: