Home » 2020 Fietsen en wandelen » Piet Paaltjes

Piet Paaltjes

Maandag 28 december 2020

Bert en ik zijn op de fiets onderweg richting Den Haag. We volgen vanaf Noordwijkerhout de LF Kustroute. We rijden vooral op fietspaden. Op de boulevards van Noordwijk en Katwijk is het heerlijk rustig. Dat is niet zo vreemd. Alle horeca is gesloten in verband met de corona. In de duinrand tussen de weg en het strand staan in de dorpen Noordwijk aan Zee en Katwijk aan Zee redelijk veel beelden. Ik maak een foto van Vrouw in ligstoel/ Rebecca van de kunstenaar Guido Metsers.

Op het parkeerterrein bij het Fletcher-hotel Duinoord in Wassenaar staan meer auto’s dan er parkeerplekken zijn. Een rijtje auto’s wacht op een vrijkomende plek. Een ijsbaan in een tent ontsiert het gezicht op het chique Kurhaus Scheveningen. Wij komen ook langs de vissershaven. Ook nu zie je meeuwen. Als we weer op een fietspad evenwijdig aan de Haagse kust zitten, merken we dat het langzamerhand steeds drukker wordt met wandelaars die de stad ontvluchten om wat frisse lucht op te snuiven.

Bij Kijkduin zijn de laatste jaren grote flatgebouwen neergezet. Het project is nog niet helemaal klaar. Er staat nog een rijtje oude dichtgetimmerde winkeltjes. De kleine jaren 60-flats aan de kant van de stad staan er nog steeds. Meer dan tien jaar geleden moest Joke’s nicht andere woonruimte zoeken, omdat deze flats gesloopt zouden moeten worden voor de vernieuwing van de badplaats Kijkduin.

We pakken ook nog een stukje binnenstad van Den Haag. We passeren de Grote Markt, normaal druk met gezellige restaurantjes. Op het dichte pand van de Bijenkorf staat een grote 150. Dit omdat dit luxe warenhuis dit jaar 150 jaar bestaat. Bij Station De Vink staat een beeld van het hoofd van de Griekse Godin Sibylle.

In Leiden komen we langs het beeld van Piet Paaltjes. Dat is een pseudoniem voor de dichter en dominee François Haverschmidt geboren in 1835. Hij studeerde theologie in Leiden en was predikant in onder andere Den Helder en Schiedam. Hij leed aan depressies en maakte in 1894 een eind aan zijn leven door zich op te hangen aan een koord in zijn bedstee.

Fietsen met broer Bert: Lisse, Scheveningen, Kijkduin, Den Haag C, Mariahoeve, Voorschoten, Leiden, Lisse, 90 km.

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: