Vos, zaterdag 2 januari 2021

Voorbij Station Lisse en de Leidsevaart nemen we het fietspad langs de golfbaan op de oude vuilnisbelt van Noordwijkerhout. Bij Ruigenhoek begint het vrij liggende rijwielpad door de duinen. Er staan geen zweefvliegtuigen op het zweefvliegveld, wel lopen er damherten rond.

Bij Nederzandt gaan we het fietspad op in de richting van Zandvoort aan Zee. Als we koffiedrinken bij een picknickbank langs het pad, staat er plotsklap een vos op een paar meter van ons vandaan. Hij of zij had waarschijnlijk gezien dat Leo een boterham stond op te peuzelen.

Er zijn veel wielrenners onderweg. Het lijkt wel zondag. Het dorpscentrum en de boulevard van Zandvoort laten we links liggen. Een stukje fietsen we op de vroegere trambaan van Zandvoort naar Haarlem. Koevlak bij de Kennemerduinen aan de andere kant van de Zeeweg is een parkeerterrein. Hier is het druk. Veel mensen willen hun huis uit en gaan massaal naar zee, bos en duin.

Bij IJmuiden verlaten we de duinen en rijden langs een rijtje winkels, een winkelcentrum, en veel flatgebouwen. Er staan jaren-60-flats afgewisseld met recentere gestapelde  woonblokken. Een spannende stad is IJmuiden niet. We gaan weer terug het duingebied in. Ook hier en nu op de fietspaden wandelen veel gezinnen.

Bij Overveen gaan we de bebouwde kom weer in. Het spierwitte gemeentehuis van Bloemendaal is op een hoogte gebouwd. Aan de andere kant van de weg ligt een vijver in de diepte. Enige decennia geleden stond een voor het gemeentehuis geparkeerde auto niet goed op de handrem. De wagen gleed de heuvel af, kruiste ‘veilig’ de doorgaande weg en kwam in de vijver terecht.

Nu is het inmiddels beginnen te regenen. Dat hadden we niet verwacht. Loetje Overveen is wel open voor take away maar niet om te schuilen. Daarom rijden we gewoon door. De regenkleding houdt ons voor 90 procent droog. Bij Station Lisse schijnt de zon weer. Het was een lekkere fietstocht.

Fietsen met zwager Leo naar IJmuiden en terug, 75 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: