Home » 2021 Fietsen en wandelen » Vondelpark

Vondelpark

Dinsdag 5 januari 2021

Vanaf Halfweg gemeente Lisse fietsen we langs de Leidsevaart tot het begin van het dorp Vogelenzang. Hier maken we een klein ommetje langs de kerk om een stukje verder het bos van Buitenplaats Leyduin in te gaan.

Weer op de Leidsevaart, nu in de gemeente Heemstede, komen we langs een monumentaal gebouw van Waternet en verderop langs Station Heemstede-Aerdenhout. In Haarlem ligt het fietspad pal langs het water van de vaart. Bij de katholieke basiliek Sint Bavo fietsen we door de Van Eedenstraat en over  de Raamsingel. Aan deze singel wordt ieder jaar in het weekend voor Pinksteren de Luilakmarkt gehouden. Er worden dan in de nacht van vrijdag op zaterdag veel planten en bloemen verkocht.

Voorbij het Houtplein heet de straat Gasthuissingel. Aan de overkant van het water staat het vroegere gebouw van het Elisabeth Gasthuis. Jaren geleden verhuisde dit ziekenhuis naar Schalkwijk. Nu noemen ze die wijk Haarlem-Zuid. Het EG werd gesticht in 1581, maar maakt nu onderdeel uit van fusieziekenhuis Spaarne Gasthuis.

Na de Amsterdamse buurt, de Amsterdamse Poort en de werkplaatsen van de NS fietsen we op de paralelweg van de N100. Bij de Zoete Inval rijden we aan de andere kant van het spoor door een groot groen gebied. Als we onder de snelwegknooppunt Rottepolderplein door fietsen horen we een vliegtuig. We zien hem niet. Het is zwaar bewolkt en het miezert nu een weinig. Richting de stad staan hier en daar bedrijfsverzamelgebouwen een andere bedrijfspanden. Dikwijls voorzien van graffiti.

Aan de andere kant van de drukke weg staat een mooi opgeknapte molen. Hier begint de bebouwing van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw West. We gaan over de Hoofdweg richting de Overtoom en het Vondelpark. In dit park eten we onze boterhammen. Halsbandparkieten laten zich zien en horen.

Weer op de fiets. Aan de rafelrand van de stad staan tientallen romneyloodsen. We passeerden het Olympisch Stadion en gaan bij de Bosbaan het Amsterdamse Bos in. Net als in het Vondelpark is het niet druk in het Amsterdamse Bos, maar ook niet echt stil. Bij Schiphol-Oost zijn we op de Ringdijk van de Haarlemmermeer. In Aalsmeerderbrug is kort geleden een speciale fietsbrug onder de brug over de ringvaart gemaakt. Dat maakt het voor fietsers een stuk overzichtelijker en veiliger. We rijden langs de Westeinderplassen en doen de dorpjes Burgerveen en Leimuiderbrug aan. We nemen de Lisserweg die van hier dwars door de Haarlemmermeer naar Lisserbroek gaat.

 

Fietsen met broer Bert van Lisse via Haarlem naar Amsterdam en terug via het Amsterdamse Bos, 75 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: