Home » 2021 Fietsen en wandelen » Lourdesgrot

Lourdesgrot

Vrijdag 22 januari 2021

In Zevenhoven in buurtschap Noordeinde staat achter de kerk een Mariagrot. Hij is gemaakt van ruwe rotsblokken uit de Ardennen. Bij een renovatie is ook nog een steen uit Lourdes ingemetseld. Er staat een beeld van betrekkelijk kleine maar kleurige Bernadette op haar knieën en Maria groot een paar meter hoger. Ook is er een altaar en plaats om kaarsen te laten branden. Naast de kerk aan de andere kant van het kerkhof is een stiltetuin.

Vandaag is hier ons startpunt voor een fietsrondje. Voorbij De Hoef gaan we naar Kockengen. Er zijn nu activiteiten in dit doorgaans rustige dorp. Er worden damwanden van wel 20 meter in de kleidijk geslagen. Het autoverkeer wordt hier omgeleid en fietsers moeten afstappen. Een verkeersregelaar houdt ons tegen als we in de buurt van de heimachine komen. Pas als de damwand enkele meter naar beneden is gedrukt mogen we doorrijden.

Bij kasteel De Haar is een recreatiepark aangelegd. ’s Zomers moet het hier een gezellige boel zijn. Nu is het vooral erg stil. In Putkop staat een monument voor de spoorwegramp bij Harmelen. In januari 1962 vond hier een treinramp plaats. Er vielen 93 doden en 52 gewonden.

Over landelijke weggetjes gaan we naar Woerden. Een klein stukje van de weg staat een kunstwerk met de naam ‘3 Mijlpalen’. Hier stond in de Romeinse tijd een wachttoren. Het houten kunstwerk van Niels Albers geeft symbolisch drie onderwerpen weer: de Romeinse aanwezigheid, de vorm van de oude stad Woerden en de vorm van de stad met de naoorlogse uitbreidingen. In Woerden en Zegveld zijn meerdere grote kaas(veredelings)bedrijven.

Het is niet ver meer naar Woerdense Verlaat als we met het zelfbedieningspont De Toekomst het riviertje de Grecht oversteken. We komen op een smal fietspad en rijden kort daarna in het dorp Woerdense Verlaat. We zijn nu bij de Nieuwkoopse Plassen. Drie plaatsen beginnen hier met het woord Noord, te weten Noordse Buurt, Noordse Dorp en Noorden. Er gaat een fietspad dwars door weilanden naar Zevenhoven. Onze auto’s staan aan de andere kant van het dorp bij de katholieke kerk.

Een rondje fietsen met zwager Leo vanaf Zevenhoven/Noordeinde, 55 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: