Home » 2021 Fietsen en wandelen » Kattendel

Kattendel

Dinsdag 26 januari 2021. Vandaag fiets ik met broer Bert naar Bloemendaal aan Zee. Thuis maakte ik achter de computer een route met de Fietsrouteplanner van de Fietserbond.

Voorbij Hillegom, net in Bennebroek, gaan we over het terrein van GGZ In Geest. In de volksmond heet het hier Stichting Vogelenzang. Hier worden de komende jaren wellicht een paar honderd nieuwe woningen gebouwd. Over voor ons bekende en niet bekende straten zijn we een klein half uur later bij de Westelijke Randweg. Die steken we over en rijden op zandpaden in een bos. Het is hier zaak goed op te letten. Er worden honden uitgelaten. Die gaan soms plotseling van de ene kant van het pad naar de andere kant. Een peuter mag van zijn opa en oma met zijn laarsjes door de plassen lopen.

We rijden door Overveen en Bloemendaal. Voorbij hockey- en voetbalvelden zijn we in  het duingebied  van Zuid-Kennemerland. Onze route volgt de duinbordjes naar café-restaurant Parnassia. Op een kruising staat aangegeven dat de weg na twee kilometer is afgesloten. Bert was hier een paar maanden geleden en moest toen een paar honderd meter wandelen met de fiets aan de hand, omdat er tot een halve meter zand over het fietspad was gestoven. Wij gaan het zien.

Het zand is inmiddels grotendeels weggehaald van het doorgaande pad. Hier bij Kattendel is een gegraven sleuf, een doorgang van duin naar strand. Bij een beetje storm heeft de wind vrij spel om grote hoeveelheden zand te verspreiden. Naar Parnassia is niet ver meer. Op het parkeerterrein staat vandaag geen enkele auto. Wel staan er een paar fietsen. Van het personeel of van coffee-to-go-klanten?

Wij gaan de kant van Zandvoort op en nemen het Duinpieperpad. De naam van het pad verwijst naar de semi-illegale groente- en aardappelveldjes van inwoners van Zandvoort in vroegere jaren. We komen langs de achterkant van het autocircuit. Dichter bij het dorp zijn in de duinen min of meer rommelige kaveltjes met optrekjes waar paarden worden gehouden. Nu is daar Zandvoort-Noord. Nog even dwars door het centrum en langs het gemeentehuis. Voorbij een rotonde staat de al jaren niet meer in gebruik zijnde watertoren van Zandvoort. Over een tien kilometerlange fietspad door de duinen gaan we naar de Langevelderslag.

Fietsen met broer Bert naar Bloemendaal aan Zee, 60 km.

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: