Home » 2021 Fietsen en wandelen » Marie Gravin van Bylandt

Marie Gravin van Bylandt

Den Haag vrijdag 19 februari 2021.

De deur van Chalet ten Bosch, een koffie- en eethuisje dicht bij het Haagse Bos, staat op een kier open voor meeneemkoffie e.d. Het is nu 10.30 uur en is er geen klant te bekennen. Wij gaan met onze van huis meegenomen thermos aan de koffie op een bank voor de ingang van Paleis Huis ten Bosch.

Gebouw C 30, het oudste Shell-gebouw en onderdeel van het hoofdkantoor in Den Haag is een rijksmonument. Er zijn nu houten kantoren opgesteld van aannemers en onderaannemers. Achter hekken staan bouwmaterialen opgestapeld. Mannen met helmen op zijn druk doende om het pand grondig op te knappen. Dit Shell-kantoor staat aan de Carel van Bylandtlaan. Carel Graaf van Bylandt, 1840-1902, was een conservatief-liberaal Tweede Kamerlid. Onthoud de naam.

Aan de achterkant van het Shell-kantoor, aan de Groenhovenstraat, staat een beeld van Theo van der Nahmer, 1917-1989. Deze kunstenaar wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School. Het beeld uit 1968 heet Signalement.

We passeren aan de rand van Park Oostduin aan de Wassenaarseweg het beeld van een dame op een stoel met twee hondjes naast haar, Dit is Marie Gravin van Bijlandt, 1874-1968, dochter van Carel Graaf van Bylandt. Marie liet haar vermogen na aan een stichting met haar naam. Deze stichting doet uitkeringen aan organisaties die werken in het algemeen belang van mens en dier in Nederland. Het bestuur van deze stichting bestaat uit hotemetoten: twee baronnen, twee juristen, een professor en de bekende Nederlander Maarten van Rossum.

Clingendael ligt op het grondgebied van de gemeente Wassenaar, maar de gemeente Den Haag is eigenaar van dit landgoed en het naastgelegen landgoed Oosterbeek. Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen is gevestigd in het 17e eeuws landhuis Clingedael. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis bewoond door rijkscommisaris Arthur Seyss-Inquart. Op een dijkje aan de rand van het landgoed staan drie reigers vlak bij elkaar. Reigers zijn solistische vogels. Je ziet ze zelden samen.

In een deftige straat met een vijver in het midden geven twee oudjes brood aan ganzen. Ik vraag of het Canadese ganzen zijn. Ze weten mij te vertellen dat het Nijlganzen zijn. De ganzen hadden het vorige week zwaar te verduren door de kou en sneeuw. Het stel voert de doorgaans schuwe beesten iedere dag.

Wandelen in Den Haag met zwager Leo, 14 km. De wandeling staat beschreven in het boekje Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: