Home » 2021 Fietsen en wandelen » Vogelwijk en Duindorp

Vogelwijk en Duindorp

Donderdag 11 februari 2021.

Vogelwijk is een van de meest geliefde woonbuurten van Den Haag. De wijk is gebouwd als een tuinwijk en moest honderd jaar geleden een tegenwicht bieden tegen de verpauperde binnenstadswijken. Aan rustige lanen staan fraaie grote woningen met voor- en achtertuinen. Hier start ik mijn wandeling vandaag. De Kwartellaan is de meest bijzondere straat van Vogelwijk, vooral om de 86 robuuste in rode baksteen opgetrokken woningen uit 1927 en 1928. Het midden van de laan is een langgerekt park met aan het einde een rotonde. Twee Canadese ganzen hier in de sneeuw bedelen bij mij om gevoerd te worden.

Tussen de zee en de Vogelwijk ligt het Westduinpark, een duingebied met flinke hoogteverschillen. Ouders en grootouders zijn hier met kinderen en sleetjes. Het is best hier en daar glad. Oppassen dus. Mijn route komt uit bij een strandopgang. Er is hier geen coffee-to-go. Ook niet bij de volgende strandopgangen. Nu had ik daar ook niet op gerekend, maar toch keek ik er even rond.

Ik kom in Duindorp, een deel van Scheveningen. Deze wijk ontstond in de jaren 10 van de vorige eeuw. Tot de bouw van deze wijk werd besloten, omdat er sprake was van verkrotting van vele woningen in het oude Scheveningen. Daar er veel grote gezinnen waren en zijn in het protestantse Scheveningen is veel aandacht besteed aan speelgelegenheden voor kinderen. De bereikbaarheid van het oude Scheveningen was tot 1923 een probleem. Pas in dat jaar kwam er een brug over het Afvoerkanaal. Na de oorlog deed Duindorp dienst als opvangkamp voor NSB’ers.

De wandeling gaat door de Bosjes van Poot. Ook hier gaan de besneeuwde paden omhoog en omlaag. Het gebied is vernoemd naar Willem Poot (1857-1932), jachtopziener in dienst van groothertogin Elisabeth van Saksen-Weimar, de kleindochter van koning Willem II. Er worden nu  heel wat honden uitgelaten. Terug in de Vogelwijk. Op de hoek van de Seisenlaan en de Ooievaarlaan staat mijn auto.

Wandelen in de Haagse Vogelwijk en Duindorp, 10 km. Route uit het boekje Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag.

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: