Home » 2021 Fietsen en wandelen » Provincie Utrecht

Provincie Utrecht

Vrijdag 26 februari 2021.

We starten onze fietstocht in Nieuwkoop. De auto’s staan bij de TOP, net buiten de bebouwde kom. Het eerste stukje gaat rond de Nieuwkoopse Plassen. Daar komen we wel meer. We doen vandaag weer eens het Meijepad en het zelfbedieningspontje over de Grecht.

In Harmelen drinken we onze eigen meeneemkoffie op het pleintje voor de kerk aan het rustige dorpsplein. Dan de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Dit is één van de grootste Vinexlocaties. Aanvankelijk lag de wijk in twee gemeenten, namelijk in Utrecht en in Vleuten-De Meern. In 2001 werd de gemeente Vleuten-De Meern samengevoegd met de gemeente Utrecht. Er wonen nu meer dan 90.000 inwoners. De verwachting is dat de wijk zal groeien naar meer dan 100.000 inwoners. Vinex staat voor Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra. Het gaat om in overleg met lagere overheden door de regering aangewezen stadsuitbreidingsgebieden.

In Utrecht stad komen we langs de Koninklijke Nederlandse Munt. Op de gevel staat De Rijksmunt. . In de middeleeuwen hadden veel grote steden een eigen munthuis. Door Lodewijk Napoleon werd beslist dat één bedrijf in Nederland de Nederlandse munten mocht maken. Aanvankelijk werd gedacht aan het munthuis van Amsterdam, maar het werd het munthuis van Utrecht dat het alleenrecht kreeg om de Nederlandse munten te slaan.

Aan de Leidsche Vaart buiten de Catharijnepoort werd in het open veld in 1739 een molen gebouwd. Vier generaties Van der Star gebruikten deze molen om hout te zagen. In 1876 kwam de molen in handen van de familie De Wit uit De Rijp. Het gebouw werd in 1911 omgebouwd om voortaan elektrisch hout te zagen. De windmolen op het dak werd gesloopt. De Wit was nog in bedrijf tot het begin van de jaren 80 van de vorige eeuw. In 1988 werd Molen De Ster in het Utrechtse Molenpark herbouwd.

Op de Neude in Utrecht staat het beeld van een haas. Het is gemaakt door de Britse kunstenaar Barry Flanagan. ‘Thinker on rock’ werd in 1997 aangekocht door de gemeente en in 2002 op de Neude geplaatst. Het stadsbestuur onder leiding van Leefbaar Utrecht was er erg tegen, maar het staat er toch.

Ik maakte deze route met de fietsrouteplanner van Fietserbond: Nieuwkoop, pontje De Grecht bij Woerdense Verlaat, Kanis, Putkop, Harmelen, De Meern/Leidsche Rijn, in Utrecht over Amsterdam-Rijnkanaal, Groenekan, De Leyen, Westbroek, Tienhoven, Loosdrechtse Plassen, over Amsterdam-Rijnkanaal in Breukelen, Portgenense Brug/Kockengen, Noorden, Nieuwkoop.

Fietsen door prachtige landelijke gebieden in de provincie Utrecht en de stad Utrecht met zwager Leo, 88 km.

 

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: