Home » 2021 Fietsen en wandelen » Noordhollandsch Kanaal

Noordhollandsch Kanaal

Vrijdag 23 april 2021

Aan de overkant van het Noordzeekanaal liggen de Hoogovens, Tata Steel. Grote witte wolken komen uit de schoorstenen. Het pont van Velsen-Zuid naar Velsen-Noord komt eraan. De verplichte mondkapjes gaan voor en we rijden het veerpont op.

Aan de noordkant van het brede kanaal gaat onze fietstocht, gemaakt met behulp van de routeplanner van de Fietserbond, door verschillende woonstraten van de gemeentes Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Beverwijk en Heemskerk zijn ongeveer even groot qua inwonertal. Beverwijk wordt een stad genoemd en Heemskerk een dorp. Onderweg naar Castricum en  Bakkum zien we aan de linkerkant de randen van het Noord-Hollands duin en rechts tuinderijen en verspreid liggende woningen.

Tussen Egmond-Binnen en Limmen waan je je in de Bloembollenstreek rond Noordwijkerhout. Er staan volop narcissen en tulpen in bloei. Wij vinden een goede plek met banken om onze meegebrachte koffie te drinken en de boterhammen te nuttigen. Op een grasveld hiervoor worden honden uitgelaten. De hondeneigenaren wisselen op anderhalve meter afstand van elkaar de plaatselijke nieuwtjes uit.

Akersloot is vooral bekend van het grote Van der Valkhotel. Wij gaan hier verder richting het veerpont over het Noordhollandsch Kanaal. Twee dames, samen met ons op het pont, hebben een rugzak mee en één van hen heeft een wandelboekje in de hand. Ze doen het Trekvogelpad van Bergen aan Zee naar Enschede, in stukken.  Gisteren liepen ze van Bergen aan Zee naar Alkmaar. Afgelopen nacht sliepen ze bij een B&B in Alkmaar. Ze hadden daar veel lol. Ons is niet bekend wat die pret inhield.

Nu rijden we een stuk langs het Noordhollandsch Kanaal naar Spijkerboor. Op een kruispunt van wegen hier, is het bij mooi weer altijd erg gezellig op het terras van ’t Heerenhuis met uitzicht op het bescheiden pontje dat hier heen en weer vaart. Nu dat alle horeca dicht is, is het dooie boel. Toch is het genieten van het warme zonnetje op de bankjes bij de brug met ons drieën uit de wind.

Als we weer opstappen gaan we naar West-Knollendam met aan de overkant van het water Oost-Knollendam. Molletjesveer is een behoorlijk groot bedrijventerrein voor kleinschalige ondernemingen, zoals spuiterijen, goederenopslag en autoreparatie-zaken. We rijden naar het centrum van Wormerveer. Bij het gemeentehuis gaan we aan de andere kant van de Wandelweg terug naar Krommenie. Hier is de fabriek van Forbo, Linoleum-Krommenie, te ruiken. Daarachter is de Zaanse woonwijk Saendelft.

Molen de Pauw staat te stralen in buurtschap Nauerna. Bij Pont Buitenhuizen maken we de oversteek naar Recreatiegebied Spaarnwoude. Het fietspad slingert min of meer evenwijdig aan het Noordzeekanaal. Zowel over de Wijkertunnel (A9) als  over de Velsertunnel (A22)gaat het fietspad naar Velsen-Zuid.

Fietsen in Noord-Holland met zus Margo en zwager Leo vanaf Velsen-Zuid, 66 km.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: