Home » 2021 Fietsen en wandelen » Bunker Abtswoude 2

Bunker Abtswoude 2

Woensdag 21 april ’21

Vorige week konden we de bunker niet vinden. Na wat speurwerk op internet heb ik uitgezocht waar ik in Delft-Zuid de bunker kan vinden, inclusief de appartementen die erop zijn gebouwd. Vandaag neem ik een kijkje ter plaatse.

Het complexje woningen ziet er verzorgd uit. Verboden Toegang, Privé Eigendom staat aangegeven op een bordje bij het stukje grond vóór en naast het gebouw. Ze willen hier geen pottenkijkers. Dat privé-eigendom zal waarschijnlijk betekenen dat de tuin en het straatje eigendom zijn van de VVE.

In 1968 mocht ik na een militaire opleiding van drie maanden in deze bunker werken. Vooraf was ik NATO secret gescreend. In deze koude oorlogstijd werd er goed opgelet dat mensen die met geheimen te maken kregen geen communistische sympathieën hadden. Was je vader lid van de CPN, de Communistische Partij van Nederland, of las de buurman ‘De Waarheid’, de CPN-krant, in dat geval kwam je niet voor zo’n functie in aanmerking. Dan was er sprake van ‘functie elders’.

In de bunker kwamen via telex berichten binnen van leger-hotemetoten of mensen van het Ministerie van Defensie. Deze werd via telex-papertape versleuteld doorgezonden naar verschillende of alle NATO-landen. De teksten waren opgesteld in het Engels en in het Frans.

Fietsen met broer Bert van Lisse via Zoeterwoude naar Abtswoude en terug via Voorburg weer naar Lisse, 92 km.


2 reacties

  1. Aart de Jong schreef:

    Wow. Ik heb er ook mijn diensttijd doorgebracht in 78-79. Gave tijd gehad. Thuis in Den Haag slapen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: